ВСС атакува правосъдния министър, вместо да реши за Гешев

Дебатът за уволнението на главния прокурор ще бъде подновен на 4 май

Вместо да разгледа искането за уволнение на главния прокурор Иван Гешев, Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) проведе във вторник фронтална атака срещу правосъдния министър Надежда Йорданова. Повод за това стана изказване на министъра, че членове на ВСС дължат кариерното си израстване на Иван Гешев.

Тон зададе прокурорът Йордан Стоев, който призова Йорданова да посочи поне един член на ВСС, който дължи своето кариерно развитие на главния прокурор. Той поиска това, за да може да защити своето добро име, както и на колегите си по законов ред, а ако няма такива членове – да се извини.

Надежда Йорданова не се извини, а цитира решението по делото на “Колеви срещу България“ на Европейския съд за правата на човека, което е в този дух. Иван Гешев призова правосъдния министър да се извини, ако е сгрешила. “Мисля, че не е трудно да се извините“, призова Гешев, допълвайки, че той също постоянно грешал и си го признавал. Йорданова обвини Гешев, че спекулира.

Другите членове на ВСС обаче поеха топката.

Боян Магдалинчев разказа, че Гешев не го е познавал изобщо, докато е бил съдия. Той не знаел г-н Гешев какво е работил преди да стане член на ВСС. “Никога не съм бил зависим от г-н Гешев, нито при избора ми като съдия, нито при избора ми за член на ВСС”.

Евгений Иванов също се обиди, обясни, че е избран от колегите си прокурори за член на ВСС. Преди това Иванов бе председател на Асоциацията на прокурорите. Боян Новански обяви, че с подобни изказвания като това на министърката се оправдавало политическо безсилие.

Атанаска Дишева обвини мнозинството във ВСС, че се опитват да печелят време със странични теми. “Колко пъти се противопоставяхте на становището на Иван Гешев по който и да е въпрос? Аз не искам отговор, но ако вие искате да дадете – дайте“, призова ги Дишева.

“А вие за четири години и половина колко пъти имахте различно становище от Лозан Панов?“, отвърна Йордан Стоев. През смях Дишева му отговори, че ще му занесе протоколи от заседания, а и му напомни, че не тя, а той се оплакал в началото на заседанието.

Никой редови член на ВСС не даде отговор, но пък се обади главният прокурор да каже, че Прокурорската колегия понякога гласувала различно от него.

И още отбиване на номера

Преди другарския съд срещу Надежда Йорданова беше предложена допълнителна точка в дневния ред – произнасяне на ВСС по искането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за уволнението на Гешев, което бе направено миналото лято. Това стана възможно, защото съдът се произнесе по всички жалби по този въпрос. Това означава ВСС да заседава едновременно по две искания за уволнението на Гешев.

В крайна сметка ВСС реши да отложи обсъжданията по искането на правосъдния министър за 4 май. Тогава ще се реши кои точки от искането на Янаки Стоилов са допустими за разглеждане и кои не са. След това ще се проведе и дебат по същество и гласуване..

Самият Иван Гешев няма причини да се чувства застрашен, защото той има огромна подкрепа в този състав на ВСС. Поради тази причина той можеше да си позволи комфортно да иронизира искането на Надежда Йорданова.

„Очаквам да повиша нивото си на правни и общи знания“, каза Гешев на влизане във ВСС.

Според него искането на Йорданова за уволнението му е тъжно за българската държавност. Гешев обвини министърката, че обикаля тв студията и изказва неверни твърдения, а трябва да ги защити в съвета. Главният прокурор обясни, че управляващите нямат аргументи нито за съдебната реформа, нито за смяната му.

По същото време стана ясно, че Инициатива „Правосъдие за всеки“ организира в сряда протест „Правосъдие без Каскет“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *