Вратарят Онана постави рекорд за цялата история на първенствата

Камерунецът направи най-много пасове извън вратарското поле изобщо на Мондиали

Вратарят на Камерун Андре Онана (26 г.) направи впечатляващо постижение още в първия си мач на Мондиал 2022. При загубата с 0:1 от Швейцария той подаде 26 паса, докато се намираше извън наказателното поле.

Това е рекорд за цялото време, откакто се води статистика на световните първенства (б.ред. – от турнира в Англия през 1966 г.).

Кратък преглед показва, че до 2014 г. само двама вратари бяха правили над 16 паса извън пеналтерията в един мач – белгиецът Филип де Вилде (25, през 1998 г. срещу Нидерландия) и парагваецът Хосе Луис Чилаверт (24, през 2002 г. срещу Словения).

След това обаче на сцената излезе германецът Мануел Нойер с неговия специфичен стил и той окупира общо четири позиции в настоящия Топ 10. Четвъртото му място е заради 21 паса на Мондиал 2014 срещу Алжир, петото и шестото – защото направи по 17 подавания (през 2018 г. срещу Швеция и сега, през 2022 г. в Катар, при загубата с 1:2 от Япония), а осмото – за 16 паса извън наказателното поле през 2018 г. срещу Южна Корея.

Интересното е, че останалите позиции (7, 9 и 10) се заемат само от един вратар – Кейлор Навас (Коста Рика). Той е записал три мача с по 16 подавания извън пеналтерията, и трите – все на Мондиал 2014: срещу Нидерландия, Австралия и Бразилия.

И докато при Нойер и Навас се касае по-скоро за офанзивен начин на игра на целия отбор, то при Де Вилде и Чилаверт е по-екстравагантен индивидуален стил.

При новия рекордьор Онана обаче става въпрос за нещо съвсем различно – той вижда проблеми в защитата на Камерун и излиза извън своето поле, за да помага с подавания.

На първо място обаче футболистът, който от юли е в „Интер“, е известен с уменията си да бъде като плеймейкър в половината на своя отбор. Обича да получава топката и активно да участва в нейното изнасяне и изграждане на атаката. Той често излиза извън наказателното поле, когато съперниковият отбор не упражнява преса

На второ място – срещу Швейцария камерунците изоставаха в резултата от 48-ата минута нататък и това наложи африканците да се изнесат в по-предни позиции. Именно тогава са и повечето пасове на Онана (20) срещу 6 през първата част.

И третият фактор – споменатите слабости в защита. Централните бранители Никола Нкулу и особено Жан-Шарл Кастелето не се справяха добре с пасовете. В този случай Андре Онана просто взе контрола и дори на моменти се оказваше по-напред от последния защитник, а по-често – и на една линия с него.

В тези позиции, в които се намираше вратарят, можеха да действат вместо него и защитниците, но те му предоставиха инициативата, защото сами съзнаха, че не се справят добре.

Затова и този рекорд не е толкова комплимент за Онана, колкото „черна точка“ за полевите футболисти на Камерун, които вратарят опита да избави от неудобство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *