Висш френски офицер предупреди Макрон: Срещу руснаците сме като армия мажоретки

Като не изключи изпращането на войници в Украйна, Еманюел Макрон предизвика буря от възмущение в Европа, а американците го атакуваха с остри критики. Някои френски военни, интервюирани от Marianne, казват, че са останали „като поразени от гръм“.

„Не трябва да се заблуждаваме: срещу руснаците ние сме като армия от мажоретки“, присмива се един висш офицер, убеден, че изпращането на френски войски на украинския фронт е чисто и просто неразумно решение, цитира думите му „Фокус“.

Позицията в Елисейския дворец е, че „президентът искаше да изпрати силен сигнал“, както отбелязва един съветник, повтаряйки формулата на „внимателно обмислени и претеглени думи“ (препратка към Макрон, който твърди, че е „претеглил и обмислил“ неговото съобщение за изпращане на войски в Украйна).

В Министерството на въоръжените сили, т.е. в кръга на Себастиен Лекорню, се застъпват за речта на държавния глава: „Ситуацията в Украйна е много тревожна. Макрон призовава за действие и казва, че сега има обрат точката дойде“.

Според Marianne до това се е стигнало, след като няколко секретни военни доклада, видяни от редакцията, споменават „критичната ситуация“ на Киев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *