Вече сме шести на света по галопиращи цени на имотите

България продължава да се изкачва в индекса на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата. През третото тримесечие страната ни заема шесто място по най-бърз темп на покачването им сред 56 страни, пише Ivestor.bg

У нас цените на жилищата са нараснали с 10,7% на годишна база, като Knight Frank използва за страната ни данни на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие, тъй като за третото тримесечие ще бъдат публикувани на 22 декември.

Преди България в глобалната класация, доминирана от страни от Югоизточна Европа, са само Турция, Хърватия, Гърция, Колумбия и Северна Македония, а в десетката попадат още Мексико, Португалия, Словения и Полша.

Цените на жилищата в света продължават да постигат ръст въпреки усилията на централните банки за борба с инфлацията чрез по-високи лихви, пише консултантската компания. Средният годишен ръст на цените на жилищата е достигнал 3,5% и се доближава до десетгодишното средно равнище преди пандемията от 3,7 на сто.

Сред 56-те изследвани пазара 35 отчитат годишен ръст на цените, а 21 отбелязват спадове. Темпът на покачване на цените сред пазарите достигна връх от 10,9% през първото тримесечие на 2022 г., след което рязко се забави до 2,2 на сто през второто тримесечие на тази година.

Ускоряването на ръста през последното тримесечие се дължи на стабилизирането на цените, включително в страни като Великобритания и САЩ. Тези пазари имат устойчиви цени въпреки по-високите лихви по ипотечните кредити, а причината е в недостига на налични имоти за продажба, отбелязва Knight Frank.

Въпреки най-бързото покачване на лихвите в историята цените на жилищата намаляха леко само в началото на тази година и оттогава се върнаха към растеж, а сега са с 3,5% над връхната си точка през 2022 г., коментира компанията. Дори коригирани спрямо инфлацията, реалните цени на жилищата са само с 2% под връхната точка през 2022 г. въпреки по-високите лихви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *