Вече се сглобява първият български F-16

“Локхийд Мартин“ предлага стратегическо партньорство

Американската компания „Локхийд Мартин“ вече сглобява в завода си в Грийнвил, Южна Каролина първия изтребители F-16 Block 70, който ще бъде предоставен на България съгласно първия договор за придобиването на 8 машини, сключен през 2019 година.

Срокът за доставката бе изместен заради пандемията и машините се очакват през 2025 година.

Парламентът вече реши да закупим още 8 машини от САЩ и „Локхийд Мартин“. „Флотилията от изтребители F-16 ще предложи на страната най-добрата комбинация от модерни способности от 21-ви век с оперативни способности и разходи за жизнения цикъл на достъпна цена, както и възможности за стратегическо партньорство“, посочват в позиция от компанията.

Според „Локхийд Мартин“ България ще получи доказана най-съвременна система, което ще осигури десетилетия на съвместимост с НАТО. От компанията припомнят, че това е най-модерният модел F-16, произвеждан някога.

„Производството на F-16 в Грийнвил бележи значителен прогрес като вече едновременно се сглобяват изтребители за повече държави – за Бахрейн, Словакия и България, като първият тестов полет на изтребител F-16 ще бъде в началото на 2023 година“, посочват от „Локхийд Мартин“.

България вече закупи 8 изтребителя F-16 oт тази модификация за 2.2 млрд. лева, които бяха платени авансово, тъй като страната ни нямаше изискваната от САЩ кредитна история.

Предстои България да купи още 8 машини, като проектът бе подкрепен от парламента.

Очаква се новата сделка да е за около 1.3 млрд. долара, но пакетът е много по-голям и включва изискваното въоръжение и за двата транша машини.

България все още разчита само на старите съветски изтребители MиГ 29, за да охранява въздушното си пространство.

Очаква се те да бъдат приземени скоро, тъй като поддръжката им стана невъзможна след войната на Русия в Украйна.

Затова МО иска да придобие на лизинг заместващи изтребители, докато пристигнат закупените от САЩ F-16.

Засега обаче няма яснота дали това ще стане.

Заради войната в Украйна и трудната ситуация в българските Военновъздушни сили от месеци партньорите в НАТО помагат за охраната на въздушното ни пространство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *