Вецове изсмукват питейната вода

30 000 жители на Свищов са на сухо заради поредна авария

Кметът на Ямбол Валентин Ревански посочи наличието на вецове по поречието на Тунджа като причина за безводието в региона. Вчера той и местни експерти имаха среща с министъра на околната среда и водите Емил Димитров. Обсъждаха се водните запаси на Ямбол и Сливен. Заключението бе, че засега те са налични, но трябва да се вземат мерки занапред. “По-важно ли е захранването на определена ВЕЦ или по-важни са питейно-битовите нужди?”, попита днес Ревански в социалните мрежи. Думите му са в сихрон с тезата, набираща все по-голяма популярност в обществото, че нароилите се през последните години водни централи са причина за водния недостиг сега.

В изявлението си по повод срещата с Димитров кметът заяви: “Заедно обсъдихме водните запаси на областите Ямбол и Сливен и възможността за тяхното повишаване, както и сегашната ситуация, свързана с отклоняването на водата от река Тунджа след язовир “Копринка” и нейното вливане в река Марица, което от своя страна ощетява жителите на двете области. Неподхранването с вода по коритото на Тунджа става за сметка на подаване към частни ВЕЦ централи. Това се е случвало през последните години и е една от основните причини за крайно ниските нива на язовир “Жребчево”. Време е тази практика да се спре. По-голямата част от оттока на река Тунджа сега се влива в река Марица, а в същото време язовир “Жребчево”, който трябва да покрива нуждите на областите Ямбол и Сливен и за напояване на земеделските земи, е със значително намалял воден обем. Редно е да си зададем въпроса: кой интерес е по-важен? Частният или общественият? По-важно ли е захранването на определена ВЕЦ или по-важни са питейно-битовите нужди на жителите на двете области? Нека отбележим, че област Ямбол изцяло разчита на сондажи. Ако има по-добро водоподаване и по-високи нива на река Тунджа, нивата на подпочвените води ще са по-високи населението няма и да страда от липса на вода в кладенци и сондажи. Немалко са и подадените сигнали от граждани за ниски нива на подпочвените води. Настоявам водните количества, който се изпускат през язовирите, да бъдат нормални и да отговарят на нуждите на двете области. Река Тунджа трябва да преминава през коритото си така, както е било стотици години и областните градове не са страдали от безводие”. Край визираните от него язовири има общо пет веца – “Копринка”, “Стара Загора”, “Жребчево”, “Караново” и “Събрано”.

Междувременно се оказа, че 30 000 жители на Свищов и няколко села в общината са оставени без вода вече две денонощия. Очертава се проблемът да не бъде решен скоро. Оказва се, че местното ВиК дружество няма налични необходимите тръби и материали за отстраняване на голямата авария в напорния водопровод, според БНР.  Въпросният водопровод е направен некачествено преди 10 години и оттогава почти непрекъснато аварира.

Кметът на Свищов Генчо Генчев заяви, че е направена организация за доставка на вода поне за болницата, детските и социалните заведения. Той каза също, че се правят заявки за необходимите тръби и материали, и че няма яснота кога водата ще бъде пусната. Тепърва предстои да се уточни колко време ще отнеме на водоснабдителното дружество да отстрани аварията, защото участъкът е специфичен.

„Градът ще остане без вода – за какъв период не мога да кажа, защото зависи доставката на материалите, от работата на служителите на ВиК “Йовковци“ да бъде отстранен проблемът“, каза кметът.

През тази година това е вторият път, когато 30 000 човека в Свищов, Вардим, Ореш и Царевец остават без вода.

Аварията е в района на помпената станция в село Вардим.

„Съоръжението е проблемно още с неговото построяване преди 10 години и е обект на прокурорска проверка. Всяка година по водопровода има големи аварии. Проблемът е с некачествените тръби и с изпълнението на водопровода и това води до тези последствия – Свищов става заложник на водна криза“, посочи кметът на Свищов Генчо Генчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *