„Велико народно въстание V“: Краката на мафията са подрязани много тежко

Юбилейната стотна вечер от началото на антиправителствените протести ще бъде петото издание на „Велико народно въстание“. Началото на протестните действия се очаква да бъде в 17.00 часа и по традиция ще започне в „триъгълника на властта“ в София. От 100 дни исканията на протеста са едни и същи – оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, както и провеждането на честни избори. Пред протестиращите ще говорят евродепутати от четири различни страни и четири различни политически семейства – ирландката Клеър Дейли от „Европейската обединена левица“, румънката Рамона Стругариу от „Обнови Европа“, хърватинът Иван Синчич (необвързан) и холандецът Пол Танг от групата „Социалисти и демократи“.

„Краката на мафията са подрязани много тежко. Вече има резултат от протестите, говори се свободно, а някои медии “започнаха да се отварят”. Основното е, че “събудихме” Европа и там разбраха за корупцията в България, за унищожената медийна среда, разбраха за това, че се живее в насилие, в принуда. Мисля, че това е добър резултат и че нещата вървят към успешен край“, каза пред Радио София проф. Велислав Минеков от т. нар. “Отровно трио”, което организира протестите.

Според него сегашните управляващи целят на всяка цена те да правят изборите. По думите му те са свикнали да фалшифицират избори, да произвеждат невалидни бюлетини, да плащат на хора, които живеят в мизерия.

„Те са свикнали да правят тази фалшификация, за да бъдат вечно на власт. Заплахата беше да има предсрочни избори и затова те бяха съгласни да се пролее кръв на площада, да бъдат измъчвани майките от “Системата ни убива”, затова поведението им беше такова през целия протест. Целта е да оцелеят няколко личности и да стигнат цели до края на месец март, дори с всякакви жертви“, каза още Минеков.

По-скоро пърфонманси

Според политически психолог Антоанета Христова до този момент „Великите народни въстания“ не стават събития. Те не носят значението на въстания. Звучи помпозно, предизвиква се внимание, но виждаме по-скоро пърформанси. Да си зададем въпроса за нивата на манипулация от страна на организаторите. Христова смята, че има пакетирана агресия от страна на организаторите на протеста, а повечето хора са объркани от всичко, което тече като процеси

„Очевидно организаторите държат да стъпят на такива реакции, а не на ясни послания, перспективи и визии за бъдещето. Протестът на дава отговори, хора са стресират от новините за него“, отбеляза още тя. От ГЕРБ пък правят някои малки грешки – с по-крайни изказвания например, но като не реагират на провокациите, мътилката се утаява и водата се избистря. „Въобще няма повишени нива на агресията, но повечето хора са объркани, защото не знаят кого да слушат“, подчерта Христова.

Включването на студентите

Антропологът Васил Гарнизов е на мнение, че протестите фокусираха вниманието на българското общество върху себе си и върху проблема, който атакуват. Изненадващо привлякоха международно внимание върху себе си. Това е важен факт, защото и премиерът, и главният прокурор много разчитат на европейска подкрепа, когато губят подкрепа у дома си.

По думите му включването на студентите в протеста е нова фаза „Ако разглеждаме обществото като възпалено, значи равнището на недоволство е минало всякакви граници, позволяващи нормално управление. С включването на студентите възпалението обхваща нови части на общественото тяло и сякаш преминава в по-остра фаза… Съюзниците на протеста са Европейският парламент, европейското обществено мнение, а ако се включат студентите, на Борисов ще му е трудно да се противопостави. Той хвърля големи усилия да ухажва работодателите и синдикатите“, казва Гарнизов.

Антропологът подчертава, че за да падне правителството, трябва да изпаднем в ситуацията на генерална стачка“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *