Бюрото на Гешев вече е при Янаки Стоилов

Бюрото по защита вече е вън от обхвата на главния прокурор Иван Гешев, след като депутатите гласуваха то да бъде преместено в Министерството на правосъдието. 

Така първото от протестните искания за свалянето на Гешев от летните демонстрации през 2020 г. бе изпълнено.

В гласуването на участваха депутатите от ГЕРБ и ДПС, които преди това пламенно защитиха от трибуната оставането на структурата при Гешев. ИТН, БСП, ИБГНИ и ДБ обаче се обединиха и успяха да преместят Бюрото обратно в МП, чийто титуляр сега е Янаки Стоилов.

В тримесечен срок  бюрото трябва да мине към правосъдния министър. То вече няма да охранява прокурори и следователи, а само застрашени свидетели във връзка с досъдебни производства.

„Този акт има символно значение. Заради преторианската гвардия започнаха протестите, които придължиха 120 дни. Вие (обърна се към ДПС – б.р.) се борите имотите да останат при главния прокурор“, каза Димитър Делчев от ИБГНИ, докато се обсъждаше заглавието на проекта.  Думите му бяха по повод на идеята на Хамид Хамид имотите, в които сега се помещава бюрото и са на съдебната власт, да не минават към правосъдното министерство. Това беше и предложението  на прокуратурата.

„Нямате право да забранявате на народните представители да се изказват. Заради протестите 2020 г. предложихме вариант – неприсъщите функции да отпаднат и то да си остане като охранително звено. Не сме защитници на една фигура или определeна група от фигури. Искаме да се спазва закона, да има трайно законодателство“, отговори му Хамид Хамид.

„Kaкво си мислите, че правите“, възропта той от парламентарната трибуна при разгорещения дебат. И обяви, че за всекиго било ясно, че за настоящия правосъден министър Янаки Стоилов бъдещето било ясно – той искал да е конституционен съдия.

„Има значение как се казва главният прокурор, защото две години искаха неговата оставка хората на площада“, реплекира Мика Зайкова.

Хамид Хамид пък отказа повече да се изказва, защото единият от „адвокатите на олигарсите“ директно го заплашил, че ще има нужда от защита. Все пак после взимаше думата, за да направи предложения, които не бяха приети. Той отправи мнението си конкретно към Николай Хаджигенов, който за малко не се разкрил като финансиран директно от бизнесмен със санкции по закона „Магнитски“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *