България се запасява с жито и горива

Опасност от война на територията на България на този етап няма, а най-големият риск от войната в Украйна е безопасността на ядрените централи. Това заяви премиерът Кирил Петков в новото публицистично предаване на Би Ти Ви “Защо, господин министър”.

“Най-голямата опасност беше, когато видяхме сградата в техния АЕЦ горяща, за мен това беше директна заплаха върху нашата сигурност”, заяви Петков.

По думите му Министерският съвет вече е отпуснал средства с цел България да е готова за рискова ситуация. “Трябва да сме готови за всичко – с таблетки от йод, със сигналната система. Още в понеделник свиквам щаб, който да сложи всичко, което би трябвало да има една държава – гражданска защита и т. н.”, добави Петков.

На въпрос дали България не е подценила рисковете от руска агресия в Украйна, Петков каза, че и европейските партньори не са очаквали да има война. “Всички бяха учудени от първите бомбардировки. Очакваха се различни сценарии – частично влизане, провокации, но никой не очакваше хиляди хора под обстрел с ракети”, коментира Петков.

Той обяви, че от понеделник държавата започва да изкупува огромни количества пшеница в Държавния резерв, така че да може да се запази цената на хляба, за да не поскъпне.

“Планът е да има готовност и да има пшеница до реколтата от следващата година. Защото, ако има някаква ситуация и реколтата на зърно тази година бъде застрашена, да сме сигурни, че имаме зърно до 2023 г.”, каза премиерът. Идеята е да има достатъчно зърно на българския пазар, независимо какво се случва на световния.

“Държавата влиза като регулатор за две неща – за пшеницата и за горивата, доколкото може. Готови сме и пълним цялостния резерв максимално”, каза Петков. Той се противопостави на предложението на ГЕРБ да се освободят горива от резерва с цел намаляване на цените по бензиностанциите. “Но ние не знаем какво ще се случи, не знаем дали през Босфора ще се минава свободно. Тези количества ги държим, така че да сме сигурни, че ако стане истинска голяма криза – не напразна паника във фейсбук, а наистина недостиг на горива, да можем да реагираме”, посочи Петков. По думите му резервът е пълен с количества почти за максималните 90 дни, но проблемът бил, че част от тях са извън България.

На всички гранични пунктове ще има специални фургони за улесняване на бежанците, каза още Петков. Още от петък е подписана заповедта, от понеделник-вторник оперативно трябва да стане.

По въпроса за освобождаването на Стефан Янев от поста министър на отбраната, Петков коментира, че бил изненадан как веднага след това ексминистърът обявил, че ще участва в политически проект. Петков нарече “грешка” назначаването на Янев в правителството.

От думите на Кирил Петков стана ясно, че първоначално обсъжданият за наследник на Стефан Янев в Министерството на отбраната – Тодор Тагарев, ще бъде назначен като съветник. Отговорността му ще бъде бързо да организира реакция от страна на държавата в случай на извънредна ситуация заради войната с Украйна. Петков защити Тагарев като най-подходящия човек за подобна задача.

По въпроса за евентуална оставка на ръководството на НСО заради несправяне с охраната му по време на отбелязването на националния празник на Шипка Кирил Петков каза, че президентът трябва да направи свой анализ на ситуацията и да прецени дали шефовете на НСО трябва да бъдат санкционирани по случая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *