БСП иска 120 лв. към пенсиите и догодина

Днес в 10 часа „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и „Демократична България“ започнаха преговорите за социалната политика на бъдещия кабинет. Във встъпителното си изложение, Георги Гьоков от БСП изрази надежда да не се стигне до наддаване между партиите. С него в залата е и Емилия Масларова, министър на труда в правителството на Сергей Станишев.

120-те лв. добавка на всички пенсионери трябва да бъде запазена до края на извънредната обстановка, смята БСП. Към момента решението е тя да се отпуска до края на годината, тъй като от Коледа влизат в сила редица увеличения – на минималната пенсия, на максималната, на социалните, както и преизчисление на всички пенсии с по-висок коефициент за всяка година действителен осигурителен стаж.

Левицата не се отказва и от искането си да се преизчислят пенсиите с по-съвременен осигурителен доход – за 2018 г., тъй като предвиденото сега увеличение е справедливо, но ще увеличи разликите между старите и новите пенсии, които и без това са в рамките на 3-4 пъти. БСП потвърждава и искането си пенсионерите под линията на бедност да бъдат подпомогнати до нея през социалната система.

Георги Гьоков поиска редица антикризисни мерки като възможност за отложено плащане за хора, които не могат да си платят наведнъж битовите сметки, енергийни помощи и др. В програмата на БСП са и други отдавна предлагани мерки като безплатни детски градини, обвързване на втората година майчинство с минималната заплата. Левицата иска и безплатни лекарства за деца до 14 г. – нещо, което бе обсъждано и на здравните преговори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *