БСП внася вота на недоверие на 20 януари

Главният прокурор Иван Гешев отмени срещата с Корнелия Нинова, тя му зададе писмено въпросите на перничани

Внасяме вота на недоверие към правителството заради провал в политиката за околна среда и водите на 20 януари. Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова в Перник. На 15 януари ще бъдем готови с мотивите, на 16 и 17 ще предложим на всички други парламентарни партии без ГЕРБ консултации“, поясни тя.

Нинова трябваше да се срещне с главния прокурор Иван Гешев заради водната криза в Перник вчера. Малко след като от БСП насрочиха брифинг, за да стане ясно за какво са си говорили двамата, от прокуратурата отложиха визитата. Оттам обясниха, че няма да позволят да бъдат ползвани „за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните правомощия, независимо от политическия субект“. По всяка информация или сигнал за извършено престъпление държавното обвинение щяло да извърши проверка и да предприеме необходимите действия съгласно българското законодателство. При заявена необходимост за предоставяне на информация на народните представители по проблемите с водоснабдяването в община Перник главният прокурор бил в готовност да предостави на НС обобщени данни за предприетите действия след съгласуване с наблюдаващите прокурори, уточниха от държавното обвинение.

След отмяната на срещата зададох въпросите от името на перничани писмено до главния прокурор Иван Гешев, заяви по-късно Нинова. Тя припомни, че след среща в Перник е била упълномощена да поиска среща с него и да потърси информация води ли се разследване за кризата в Перник, срещу кои длъжностни лица, за какви престъпления. Хората искаха да се поеме отговорност и виновните да бъдат разследвани, поясни Нинова. Тя пита Гешев има ли образувани досъдебни производства във връзка с водната криза в Перник, срещу кои длъжностни лица са и по кой член на НК. БСП настоява да бъде даден отговор и води ли се разследване по договора за ремонт на стената на яз.“Студена“ на стойност 32 млн. лв.

Внушенията, че яхаме протеста и вотът ни на недоверие не е необходим, изразяват страх и притеснение от ситуацията и опит да се потуши напрежението, коментира Нинова. По думите й кризата в Перник е политически въпрос. „Да се вземе решение за промяна на законодателството, за действия в парламента, за търсене на решение е политически въпрос. Отговорността на тези, които не са си свършили работата, е политическа“, отбеляза Нинова.

Причината за липсата на вода е некомпетентно управление на предишни управници, заяви общинският лидер на БСП в Перник Кирил Леонов. Той припомни, че ВиК дружеството е във финансов колапс, защото има задължение около 10 млн. лв. към доставчици, НАП, кредитори. Леонов настоя най-после Перник да има воден цикъл. Той обяви, че БСП в Перник ще настоява за проверка на регионалното сметище.

Реагирали сме на водната криза многократно, подчерта председателят на Областния съвет на БСП Валентин Петков. Той припомни, че въпросът с водата е поставян нееднократно на заседания на Общинския съвет. „Настоявахме да упълномощим бившия кмет и тогавашния председател на Общинския съвет да поканят четиримата депутати, министрите на МОСВ и МРРБ, председателя на КЕВР и областния управител, за да ги запознаем с проблема. Бяхме обвинени от Вяра Церовска, че водим предизборна кампания“, подчерта Петков.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *