Борисов пръсна още 140 млн. лв. в деня на протеста

Непредвидените разходи са за заплати в няколко ведомства и за фермери

Бойко Борисов се скри в деня на големия национален протест под прозорците на кабинета му в МС, но затова пък щедро обеща да раздаде нови 140 млн. лв., непредвидени в бюджета. На онлайн заседание кабинетът одобри допълнителни възнаграждения, свързани с пандемията, за служителите в няколко администрации и за земеделски производители. Средствата са от бюджета и от разместване на европейски фондове, обясниха от пресслужбата на правителството.

60 млн. лв. от ОП “Развитие на човешките ресурси” се пренасочват към Министерството на здравеопазването за осигуряване на защита и бонуси за медиците на първа линия в борбата с коронавируса. Мотивът е, че с настъпването на есента се очаквало влошаване на епидемичната обстановка, което щяло да наложи пълна мобилизация на здравните работници. С промени в бюджета на НЗОК пък се дава възможност за разплащане на дейности в болничната помощ за 2015 и 2016 г. Таванът на тези плащания е 75 млн. лв.

С 14 млн. лв. се увеличава бюджетът на ДОО, за да може от 1 октомври да влезе в сила по-високото минимално обезщетение за безработица – от 9 на 12 лв. Паралелно с това от 1 октомври ще се удължи срокът за получаването му от 4 на 7 месеца. Промяната ще важи за обезщетенията, отпуснати след 30 септември. От това щели да се възползват между 30 000 и 33 000 безработни.

Точно сега Борисов реши да изпълни обещането си, дадено през зимата на стопаните на едри и дребни преживни животни и картофопроизводители. Правителството одобри за тях допълнителна помощ от общи 56,6 млн. лв., които се превеждат на фонд “Земеделие”, за да погасят кредитите си към него.

Нова порция държавни ведомства получават допълнителни пари от бюджета за увеличаване на заплатите на служителите, ангажирани с коронакризата, с 30% със задна дата – от 1 август. Така НОИ получава над 5,5 млн. лв., НЗОК – 1,874 млн. лв., МОН – близо 900 000 лв. Допълнителни средства за увеличение на заплати ще получи и НСИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *