Борисов отхвърля ограниченията, болниците в редица градове са пълни

“Без да ви минава през ума, че някакви различни мерки към настоящия момент са необходими. Никакви КПП-та, никакви ограничения”. Това обяви премиерът Бойко Борисов в сряда в началото на заседанието на Министерския съвет на фона на покачването на броя на заразените с коронавируса до 785 за денонощие.

“Това, което сме приели към момента, е предостатъчно, но трябва да се спазва. Дистанция, дезинфекция и внимание от всеки да не се зарази”, допълни Борисов.

Правителството отпусна 2.1 млн. лева за попълване на запасите от антивирусния препарат Ремдесивир, който съкращава времето за възстановяване от инфекцията при повечето пациенти. По информация на здравния министър седмичната консумация на препарата в България е 476 флакона. В момента в страната има 1779 флакона и се планира доставката на още 2500

На фона на решението на Борисов за запазване на сегашните либерални мерки от много места в страната идва тревожна информация за запълнени места в болниците и липса на лекари.

Инфекциозното отделение на болницата в Бургас вече е запълнено. “Персоналът ни е малко и всички са безкрайно уморени. Медицинските сестри са шест. На помощ дойдоха няколко от частни болници, но това пак не е достатъчно. Повечето от колегите са на ръба и има опасност да напуснат. При нас идват основно тежко болни пациенти”, каза пред Нова тв д-р Ростислава Кръстева, която е заместник-началник на отделението по инфекциозни болести.

В цялата област Бургас има общо 146 легла за инфекциозно болни, като най-много свободни има в Карнобат.

Недостиг на лекари има в болниците в Разлог и Благоевград, които през последните няколко месеца се справят с огромен наплив от болни с Covid-19. В момента 23 пациенти с доказан коронавирус се лекуват в болницата в Разлог. Всички те са настанени във вътрешното отделение, защото в болницата няма инфекционист. За всички пациенти се грижат само трима лекари специалисти и един неспециалист, които са на предела на силите си. Болницата в Благоевград също изпитва сериозен недостиг на лекари, а броят на заразените с коронавируса нараства.

Шуменската болница е пред затваряне заради недостиг на лекари, съобщава БНТ. Пациентите в ифекциозното отделение в града са повече от неговия капацитет. Болницата ще разкрие още един Covid-сектор. Преди дни директорът на Шуменската болница отправи призив за помощ към своите колеги и определи ситуацията като критична заради недостиг на лекари. Болницата е оборудвана с апаратура, но тя не може да бъде използвана без лекари.

“Ситуацията е критична. Болницата е пред затваряне и няма да може да приема не само болни с COVID-19, а и болни с други заболявания”, каза пред БНТ и областният управител на Шумен Стефан Желев. Евентуален изход от ситуацията е да се включат медицински специалисти, които са се пенсионирали наскоро, и да се търси съдействие от Медицинския колеж.

През последното денонощия са направени 5819 теста, а положителни проби са дали 13.5% от изследваните. Aктивните случаи на заразени са се увеличили до 8712. Настанените за лечение в болница вече са 1307 души, а 64 се лекуват в интензивни отделения.

За денонощието са починали 8 души, а общо от началото на пандемията – 923. През последните 24 часа са се излекували 164 души, с което общият им брой от началото на пандемията е 16 139.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *