Борисов „не влизал в обяснителен режим с обвиняеми“ от 2001 г.

В писмени отговори до Би Ти Ви по повод вчерашното интервю за медиата на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков премиерът Бойко Борисов възприе позицията да „не коментира твърдения на обвиняеми лица“.

Прокуратурата обвинява пребиваващия в чужбина Божков за множество престъпления, между които за организиране на престъпна група и неплащане на данъци за стотици милиони левове. Във вчерашното си интервю по телефона за Би Ти Ви той заяви, че „държавата се управлява от хунта“. Вчера Борисов не коментира интервюто, дадено рано сутринта, като препрати към финансовия министър Владислав Горанов, в чийто ресор е събирането на таксите от хазарта.

Днес в писмените си отговори до Би Ти Ви, цитирани на сайта на медиата, премиерът повтаря, че „темата с неверните твърдения на обвиняемия Божков приключи с коментарите на министъра на финансите Владислав Горанов и председателя на комисията по финанси Менда Стоянова“.

След като Божков вчера върна анализа си за обстановката в страната към 90-те години на 20 в. и обвърза премиера Борисов в съпричастие със силови групировки, днес премиерът подчертава, че „от времето, в което е изпълнявал длъжността главен секретар на МВР ( бел. ред. от 2001 г. до 2005 г. по време на кабинета Сакскобургготски) не влиза в обяснителния режим на обвиняеми“.

Божков успя да напусне България в края на януари, преди да го обявят за издирване и по неговите твърдения пребивава в Обединените арабски емирства със статут на резидент. Тезата на бизнесмена е, че законът, по който е облаган хазартният му бизнес, е внесен и приет от ГЕРБ т.е. те са гласували поправките, по които сега обвиняват, че фирмите му са плащали по по-изгодната за тях ставка и че това е било грешка, продължила пет години.

Още вчера Божков беше „пакетиран“ от финансовия министър Горанов с бившия банкер Цветан Василев, който е подсъдим и също пребивава в чужбина, с тезата, че щом са обвиняеми за толкова тежки престъпления, може да се очаква да се защитават с всякакви небивалици и да нападат управляващите безпочвено. Без да назовава имена, Горанов на два пъти сравни с други бизнесмени, които имат неуредени сметки с държавата.

Вчера в редакционен коментар „Дневник“ предположи, че реакцията на управляващите „сигурно ще продължи по тази линия, че не трябва да се обръща внимание и да се проверяват твърденията на обвиняем, който се крие в чужбина“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *