Ананиев запазва забраната за влизане на чужди граждани в България

След отпадане на извънредното положение на 13 май в сила ще остане временната забрана за влизане на чужди граждани на територията на страната; временна забрана за придвижване на територията на страната, ако има епидемични огнища; временно ограничаване на експлоатацията на обекти с обществено предназначение като театри и опери; 14-дневна карантина за влизащите в страната, както и отчетът на заболелите от Covid-19, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

„Един от основните въпроси, който все още остава без консенсус, е кога да бъдат отворени детските градини и яслите. До две седмици ще видим резултатите в страните, които отпуснаха тези мерки и на тази база, както и на наши анализи, ще вземем своето решение“, обясни Ананиев.

Предстои във вторник (12 май) парламентът окончателно да облече мерките с промени в Закона за здравето, след като спира действието на Закона за извънредното положение.

„Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се променя философията на записаното в частта на здравеопазването, а да се прецизират само някои тълкувания и дефиниции, за да няма противоречие в тълкуванието. Според втората хипотеза – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се приеме вземането на решение за въвеждане на извънредна епидемична обстановка да става от парламента след внесено предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор“, поясни Кирил Ананиев пред БНР.

По повод твърденията, че новият законопроект ще му вмени повече власт, здравният министър заяви, че никога не е взимал индивидуално решенията си, а колективно с Министерския съвет и от Националния оперативен щаб.

По думите му критериите за налагането или за отменянето на мерки ще зависят от медицинските резултати и от статистическите данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *