Борисов като пуйка – скандално

Организацията призова председателя на Европейския парламент да осъди атаките на властите срещу свободата на словото в България

От началото на февруари българските журналисти са обект на словесни атаки и многократни заплахи от представители на най-високите етажи на властта в страната. „Репортери без граници“ призовава властите да прекратят всички опити за сплашване на журналистите, пише в декларация на базираната в Париж организация.

„Премиер имитира пуйка, за да се подиграва на журналистите … Сюрреалистичната сцена се случи на 4 февруари 2020 г. по време на брифинг край в София. След като сравни журналистите, и по-специално журналистките, с пуйки, шефът на българското правителство Бойко Борисов имитира гласа им за няколко секунди, игнорирайки протестите на присъстващите журналисти, посочва декларацията, подписана от главната редакторка Полин Адес-Мевел, която отговаря за Балканите.

На следващия ден главният прокурор Иван Гешев открито нападна на пресконференция в Брюксел журналиста Атанас Чобанов, главен редактор в разследващия сайт „Бивол”. Вместо да отговори на въпросите му, прокурорът го разпита, за да му покаже, че има информация за личния му живот. Според статии, публикувани от „Бивол“, прокурорът е замесен в корупционни скандали. Журналистът бе наречен “дребен провокатор” от българския евродепутат Александър Йорданов.

Няколко дни по-късно, на 11 февруари, заместник-председателят на парламента Валери Симеонов обвини двама журналисти на частния телевизионен канал bTV Венелин Петков и Антон Хекимян, че са „корумпирани“, и поиска прокуратурата да образува разследване срещу тях, под предлог че те не разкриват информация относно връзките между собственика на казината Efbet и бизнесмена Васил Божков, преследван в България по единадесет обвинения. Медийната група bTV, която подкрепя своите журналисти, припомни, че „ролята на журналиста е да разкрива истината, след като е проверил фактите “.

Жалко е да се отбележи, че в България личните и груби нападки от страна на висшите органи срещу журналисти не са изолирани случаи, а са наистина трайна тенденция, съжалява главната редакторка на RSF Полин Адес-Mevel. Европейският съюз не бива да търпи, когато журналистите в държава членка са обект на системни заплахи от институциите. RSF призовава председателя на Европейския парламент ясно да осъди тези скандални атаки.”

България преживя сериозна медийна криза през последното десетилетие поради завладяването на много медии от няколко олигарси. Има силен натиск върху журналистите. RSF вече изрази тревогата си от тази ситуация през 2018 г. в доклад, посветен на разследващата журналистика в България. Изглежда обаче, че ситуацията не се е подобрила, тъй като България, 35-та през 2006 г., днес заема 111-о място в световната класация за свобода на печата на RSF, най-лошото място за страна-членка на ЕС.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *