Борисов е поздравил турския външен министър заради Либия

Ще намерим мирно решение на конфликта, убеден е българският премиер

Премиерът Бойко Борисов е провел разговор с първия дипломат на Турция на форума в Давос, съобщи самият той във Фейсбук.

„Разговарях с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, с когото обсъдихме резултатите от провелата се в Берлин мирна конференция за Либия. Поздравих го за чудесно свършената работа“, пише Борисов, без да уточнява за какво точно е поздравил Чавушоглу. Турция оказва пряка военна помощ на признатото от ООН либийско правителство, базирано в Триполи, което в момента воюва с другото правителство на страната, оглавено от Халифа Хафтар.

Борисов споделя и че „с тези совалки на канцлера Меркел, президентите Путин, Макрон и Ердоган, държавния секретар Помпео, аз съм оптимист за намиране на мирно решение“ на конфликта в северноафриканската страна.

Българският премиер се похвали, че е участвал в панела „Диалог за дипломацията на Западните Балкани“. „България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС. Страната ни, съвместно с Република Северна Македония, тази година е домакин на Берлинския процес. Приоритетите ни са свързаността във всичките й аспекти: транспортна, енергийна, цифрова, както и свързаност между хората, особено сред младите, включително чрез образование“, сподели изказването си Борисов.

Той проведе двустранни срещи и с редица други държавници, сред които председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Двамата са разговаряли по теми, свързани с опазването на природата, прозрачността на бизнеса, бъдещето на труда и геополитически въпроси. От правителствената пресслужба обаче цитират само думите на Борисов пред шефа на ЕК по отношение на новата стратегия на ЕС за климата, известна като Европейски зелен пакт: “Успехът на Европейския зелен пакт и на борбата с климатичните промени може да се осигури, ако тези инициативи бъдат подкрепени от всички държави, особено тези с високи парникови емисии. Необходимо е примерът на ЕС да бъде последван от нашите партньори и от основните играчи на международната сцена”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *