Борисов, Ананиев и Ангелов на прокурор за детската болница

Служебният здравен министър възроди идеята “Лозенец“ да стане педиатрия временно

 

Министерството на здравеопазването е дало на прокуратурата проекта за строителството на детската болница на кабинета “Борисов“, тъй като има съмнения за поредица от закононарушения, които са ощетили държавата. Това обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на изслушване в парламента по темата за детската болница. Най-фрапиращото нарушение според Кацаров е, че създадената от правителството държавна здравна инвестиционна компания, която управлява проекта, е превела авансово 9 млн. лева на консорциума от фирми от групата на “Главболгарстрой“ (ГБС), без да има законово основание за това. Причината е, че авансът е за строителни дейности, а това се е случило без да има издадена виза за проектиране. Освен това се оказало, че здравна инвестиционна компания има ѝ дублиращо дружество със същото ръководство и предмет на дейност.

“Ние сме изпратили всички материали по делото на специализираната прокуратура за извършване на проверка и евентуално установяване на данни за нарушение на всички длъжностни лица, ангажирани по този казус – министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и членовете на съвета на директорите на двете дружества“, обяви Кацаров.

Той съобщи още, че на здравната инвестиционна компания е разпоредено да изиска връщане на аванса от ГБС, както и да започне процедура по прекратяване на договора, тъй като той е нищожен и с невъзможен предмет на дейност. Това е така, защото се оказа, че болницата не може да бъде построена в рамките на съществуващата обществена поръчка. Болница на мястото на стария строеж в двора на Медицинска академия може да бъде построена само ако той бъде съборен и тя се изгради наново, а не като реконструкция на скелета, какъвто е предметът на съществуващата поръчка.

Кацаров съобщи, че тъй като здравната инвестиционна компания не е предприела нищо от рапореденото, целият ѝ борд ще бъде сменен.

Кацаров каза, че истинската жертва на тази “грозна картина“ са децата, които се лекуват в ужасни условия. Същевременно изграждането на нова болница от нулата ще отнеме 6-7 години. Затова той предлага временно като детска болница да бъде преустроена бившата правителствена “Лозенец“ – стара идея, която сега отново се връща на обществено обсъждане.

Депутати от ГЕРБ и БСП припомниха, че тази опция вече е била обсъждана в миналото и е била отхвърлена като неприемлива.

Изслушването на Кацаров в парламента продължава.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *