Бойко Рашков е призован да ревизира разследването за „българския Новичок“

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков е призован да направи пълна ревизия на разследванията, свързани с делото за т.нар. „български Новичок“. Той бе сезиран с писмо от бившия военен министър Бойко Ноев, който е част от делото като свидетел.

Ноев напомня, че на 21 септември британските власти официално са потвърдили съучастието на руснака Денис Сергеев (известен още като Сергей Федотов) в опита за покушението с „Новичок“ във Великобритания през 2018 г.

“Същото лице, заедно с други, е установено в разследването на опита за убийство на трима български граждани на територията на България в края на м. април 2015 г. с отрова от същата химическа група. Срещу тях българската прокуратура е повдигнала съответните обвинения. Заключенията на британските разследващи придават нови измерения на разследването, както в национален, така и в международен план. За пръв път официално се потвърждава пряката връзка между двете престъпления“, пише Ноев.

Той казва, че като свидетел по българското дело за покушение срещу оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев знае много добре как е воден процесът в страната..

“В хода на вече 6-годишното разследване и на базата на многобройни източници в България и в чужбина у мен се утвърди категоричното убеждение за следното: Представители на българските прокуратура и изпълнителна власт, включително на най-високо равнище в периода април 2015-април 2021 г. са разпореждали, или лично са предприемали целенасочени действия за възпрепятстване на разследването, за отклоняването му в погрешни посоки, за заличаване на доказателства, за саботаж на международното сътрудничество по въпроса и др. Потвърждения за това като имена, факти и обстоятелства има от многобройни източници, в т.ч. извън България“ казва Ноев.

Според него съществуват “изобилни доказателства“, че манипулацията на разследването се е случвала по указания от най-високите нива на властта в периода на управление на Бойко Борисов, за “да не бъде разкрита обективната истина“.

Ноев казва, че са минипулирани имената и самоличността на конкретните извършители, съставът на използваната отрова, мотивите за престъплението, информацията за възможните помагачи и поръчители, както връзките с други терористични действия и инциденти на наша територия.

“Нещо повече, полагани са специални усилия за недопускане, саботиране и прекратяване на разследванията по взривовете в обекти на производители на специална продукция (ЕМКО, Арсенал, ВМЗ и др.) в периода 2011-2020 г., както и възпрепятстване на международното сътрудничество по тези случаи. Известно е, че заподозрени за извършване на тези терористични действия на територията на България, Чехия и вероятно и други страни са същите или близки до тях извършители“, пише бившият министър.

Той коментира, че в качеството си на свидетел е бил подложен на наблюдение от ДАНС, вкл. на мои придвижвания и участия в различни медии, за което са били изготвяни съответните справки.

“Имената на съпричастните към това вече са известни. Някои от тях още заемат съответните отговорни длъжности“, казва Ноев.

Той призовава Бойко Рашков да нареди анализирането на причините за възможни закононарушения, извършени от длъжностни лица по това разследване и да се вземат необходимите мерки за установяване на обективната истина по делото.

“Това е важно и за възстановяване и на международния авторитет и доверие към България“, пише бившият военен министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *