Бобоков и Узунов съдят прокуратурата за 52 000 лева

Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският секретар Пламен Узунов съдят прокуратурата за общо 52 000 лева за причинени неимуществени вреди. Двамата са завели исковата молба, след като на 9 юли миналата година срещу тях бе образувано наказателно дело за престъпен сговор. В продължение на 8 месеца разследването бе оставено да стои на трупчета без по него да има движение, съобщи „Сега“, позовавайки се на документи по делото, които Mediapool също видя.

Законът постановява, че разследването трябва да продължи най-много два месеца, освен ако не става дума за заплетен случай. При това положение се допуска продължаване на процесуалните срокове. Това обаче не е от сложните дела.

По делото срещу Бобоков и Узунов не са събрани нови доказателства. Това означава, че разследването не се води с нужното усърдие  и прокурорът не прави необходимото за да обезпечи своевременното му приключване, се казва в съдебния иск.

В него се допълва, че действията на разследващите се характеризират със стремеж към външна показност, неоправдана разгласа чрез медиите на част от събраните доказателства, без яснота дали имат отношение към предмета на доказване.

Защитата на Бобоков и Узунов обвинява прокуратурата, че е направила политически декларации срещу президента. В самото начало на разследването прокуратурата разгласи онлайн кореспонденцията межу Бобоков и Узунов, опитвайки да настрои обществото в определена посока.

Адвокатите на двамата казват, че делото продължава, за да се поддържа медиен и обществен интерес, а и да се поддържа внушението, че двамата са виновни.

През юли Специализираният наказателен съд обяви, че събраните от прокуратурата доказателства не стигат за извода, че Бобоков умишлено е склонил Узунов да извърши престъплението по служба. Президентският съветник е дал на Бобоков данни за политическата обстановка в Либия и Украйна през приложението WhatsApp, но става дума за данни от открити източници, а не за секретна информация

Бобоков и Узунов бяха арестувани на 9 юли м.г. при показна прокурорската акция в президентството. След това започнаха и гражданските протести с искане на оставката на правителството и главния прокурор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *