Близо 30 милиарда лева несъбрани от НАП

Само за година приходната агенция е опростила 10 милиарда заради изтекла давност

Националната агенция за приходите има проблеми със събирането на 29,8 млрд. лв. – такъв е общият размер на просрочените публични държавни вземания към края на 2016 г. Това става ясно от одита на Сметната палата за събираемостта на данъците и осигуровките през периода 2013-2016 г. От цялата сума 26 млрд. лв. са дължими на НАП, а останалите пари са на близо 100 институции, чиито глоби и вземания се обслужват от нея.

85 на сто от просрочените около 30 млрд. лв. са трудно събираеми. Новите просрочени задължения към края на 2016 г. са 2,1 млрд. лв., от които едва 55% са събираеми. Само през 2016 г. приходната агенция е отписала вземания за 10 милиарда лева поради изтичането на давност.

За проверката се заговори още в началото на 2018 г., но резултатите от нея бяха публикувани едва в края на миналата седмица. Те показват, че работата на данъчните е напразна. Те разкриват милиарди неплатени данъци, а после отписват разкритите задължения служебно или заради изтекла давност.

Огромната част от въпросните близо 30 млрд. лв. са установени с ревизии през целия преход, откакто се води статистика. Това са предимно неплатени данъци заради измами или други нарушения, надути с лихвите върху тях. На практика става дума за кухи милиарди, които данъчните едва ли някога ще съберат. 85% от просрочените около 30 милиарда са трудно събираеми или несъбираеми, става ясно от статистиката на НАП, публикувана в одита. Едва около 2,3 млрд. лв. са събираемите дългове, а 1,5 млрд. лв.- частично събираемите, сочат данните. Така наречените „нововъзникнали“ просрочени задължения към края на 2016 г. са в размер на 2,1 млрд. лв., от които едва 55% са събираеми, 17% са частично събираеми, а цели 27% (578 млн. лв.) са определени от данъчните като трудно събираеми.

Тези данни за пореден път разкриват проблема с неефективността на последващия контрол на НАП. С ревизии агенцията разкрива огромни суми неплатени поради нарушение или измама данъци, които впоследствие се оказват несъбираеми. За да не набъбва снежното кълбо на несъбираемите дългове на НАП, от 2016 г. агенцията си издейства промяна в закона, която й дава право служебно да отписва дългове, за които е изтекла абсолютната давност от 10 години. Благодарение на тази разпоредба само през 2016 г. НАП е отписала дългове за 10 млрд. лв., от които 9,4 млрд. лв. са по ревизионни актове, става ясно от одита на Сметната палата. За годините след това няма публични данни, защото НАП не ги обявява в годишните си отчети. В същото време през 2016 г. НАП е трябвало да събере в бюджета от данъци и осигуровки 25,1 млрд. лв. От тях данъкоплатците доброволно са платили в срок 20,3 млрд. лв. През същата година чрез различните мерки за принудително изпълнение са събрани 0,9 млрд. лв., а 2,5 млрд. лв. са внесени доброволно след взети мерки като покани, телефонни обаждания и др. Излиза, че около 1/5 от данъците, или около 20%, не се плащат доброволно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *