„Биг Брадър“ ли ще ни пази от спекулата и некачествената храна?

Министърът на земеделието Явор Гечев уверява, че държавата ще следи с помощта на софтуер какви са търговските надценки

Днес пускаме на публично обсъждане наредбата за качеството, количествата и за цените, която има проследимост по цялата верига, т.е. един малък „Биг Брадър“. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия министърът на земеделието Явор Гечев.

При 25% надценка от търговията на едро до крайния потребител е всъщност 10% нетна печалба с начислените разходи, добави той.

„Приветствам работата на Комисията за защита на конкуренцията. Има съмнения за картел, но не само мои, а в обществото витаят“, коментира Гечев.

„Направих проверка за цените на краставиците вчера и се оказа, че на борсите е по 3,20 лева. Започнаха да падат. Надявам се да се нормализира“, добави той.

„За всяка продукция, която влезе в държавата, вносителят, който е и първият търговец, трябва да декларира, че я пуска на пазара. Всеки следващ в този софтуер трябва да отбележи количествата и цената докато влезе в магазините“, заяви министърът.

„Ако има некачествена храна, която трябва да се изтегли от пазара, трябва да ви кажа от този регистър къде до последния килограм в коя мрежа е отишла и каква е структурата на целия пазар“, добави той.

„Ако цента на краставиците на борсите е 3,20 лева/кг и брутната ви печалба, начислена с всички разходи, ако е повече от 25% брутно, това означава, че има риск по отношение на някои практики, които водят до повишаване на цените. Тогава предварително ще трябва да си предоставите договорите за ценообразуване в КЗП и КЗК“, предупреждава Гечев.

„Разглеждаме и т.нар. гръцки вариант, при който част от продуктите – един или два от мрежата да са с цена, която е фиксирана по отношение на надценката“, добави той.

„Има регламент в ЕС, който позволява стоките от Украйна да влизат безпрепятствено у нас, което създава изключително големи проблеми. Най-големият проблем е с маслодайният слънчоглед. Тези количества, които влизат в Евросъюза, дебалансират пазара“, заяви министърът.

Ние сме солидарна страна с Украйна, но цената, която плати българските земеделски производители, е изключително висока, добави той.

„През 1986 г. ние сме си задоволявали напълно пазара със собствено производство на плодове и зеленчуци. Изнасяли сме дори още толкова. Защо сега не е така е дълга тема“, каза още Явор Гечев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *