Бившият премиер на Япония Шиндзо Абе е прострелян

Атентаторът е бивш военен от военноморските сили на страната

Бившият премиер на Япония Шиндзо Абе е бил прострелян в гръб тази сутрин по време на предизборна реч, съобщиха световните агенции. „Състоянието му е критично, лекарите се борят за живота му“, съобщи току-що на извънредна пресконференция премиерът Фумио Кишида, който прекрати предизборната си обиколка и се завърна с хеликоптер в Токио.

Абе е най-дълго управлявалият премиер на Япония. Бившият лидер на управляващата Либерално-демократическа партия е участвал в проява в град Нара преди насрочените за неделя избори за горна камара на парламента.

Полицията е задържала нападателя на местопрестъплението. Според телевизия „Фуджи“ той е бивш военен от военноморските сили на Япония. Вече е известно и името му – Тецуа Ямагами, на 42 г., от Нара. Бил е на служба до 2005 г. Мотивите му засега остават неизвестни, каза Кишида. Той определи предстоящите избори като „фундамент на демокрацията“ и обяви, че атаката е варварска, злонамерена и не може да бъде приета.

Две очевидки на атентата разказват, че мъжът приближил бившия премиер в гръб. Чул се изстрел, но никой не изглеждал ранен. Последвал втори изстрел, след който Абе се свлякъл на земята и околните се спуснали към него за първа помощ. Според японски медии, оръжието на атентата е самоделно. На снимки от местопрестъплението се виждат две цилиндрични метални части, закрепени с черно тиксо.

Премиерът Фумио Кишида е отменил всички предизборни прояви в североизточна Япония. Всички членове на правителството са свикани в Токио, предстои да се обяви ще има ли промени в графика на изборите.

Нападенията с огнестрелно оръжие са голяма рядкост за Япония.

Световни лидери реагират с шок и изненада на новината за нападението над Абе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *