Бившата шефка на македонската спецпрокуратура влиза в затвора за 7 г.

Девет години затвор за неофициалния собственик на ТВ1 Боян Йовановски и седем години затвор за бившата ръководителка на Специализираната прокуратура в Северна Македония Катица Янева постанови Основният съд в Скопие, съобщават македонските медии.

Присъдата на Йовановски, който беше откаран от ареста в затвора Шутка, е за облагодетелстване и оказване на противозаконно влияние и пране на пари. Янева, която остана под домашен арест поради здравни и семейни причини, е осъдена да злоупотреба със служебното положение и правомощия.

„Боян Йовановски и Катица Янева са виновни. В периода от ноември 2018 до април 2019 г. Боюн Йовановски, известен като Боки 13, е използвал влиянието си върху Катица Янева при изпълнение на служебни действия. За посредничеството взели подкуп от 1,5 милиона евро, тоест от свидетелката Ана Камчева 500 000 евро и от свидетеля Йордан Камчев един милион евро“, каза съдия Васка Николовска Масевска.

Янева е осъдена и защото получила скъп триместен диван и 50 000 евро, за да облекчи ситуацията на Камчев при разследване на делото „Империя“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *