Безпрецедентен протест на десетки пребити момчета задейства прокуратурата

Младежи се събраха в Русе пред блока на непълнолетен, който е извършил и заснел насилие

Безпрецедентен протест на десетки момчета в Русе принуди прокуратурата да се задейства. Младежите се събраха пред дома на насилник над непълнолетен, който заснел и разпространил и клип. Напрежението ескалира след като видеото бе качено в социалните мрежи. Веднага след това около стотина млади хора се събраха пред блока, в който живее извършителят. Той също все още е непълнолетен, разказва Би Ти Ви.

На клипа се вижда как младеж бие и унижава друго момче. Според протестиращите това е поредната му проява на насилие. Един от протестиращите вече е подавал жалба срещу него в полицията. За да предотвратят саморазправа, на място имаше служители на реда. Инцидентът се е случил през април, но видеото е публикувано едва сега.

„Да се стреснат и останалите, защото реално днес е това момче, утре ще е, примерно, вашето дете или друго дете, ние затова се събираме. Това момче, което в момента сме пред тях, постоянно извършва такъв тип престъпления, бие малки деца, дрогира се, взима им парите“, каза пред камерата Милан Ангелов.

За Иво Бонев, който е пострадалият младеж в клипа, преживяването е травмиращо. „Нямах и на идея кой е този човек, какво се случва. След като ми беше нанесен побоят, разбрах, че е свързано с моята приятелка бившата, която беше, и думите му бяха че всеки, който е имал досег с нея, някакъв контакт с нея, ще бъде пребиван“, разказа Бонев.

По-късно той разбира, че има и други пострадали. Последният случай е отпреди няколко дни. „Започна да ме блъска в земята. Това продължи доста време. Накара ме да си заложа телефона. Беше ми взет часовникът. Имам счупено ребро, проблем с ключицата и не мога да си движа ръката“, разказва другия младеж.

Въпросният бияч е спортист, тренира кану-каяк и бойни изкуства. Живее с майка си и втория си баща, но според негови близки семейната среда е проблемна. След публикуването на клипа биячът се извини в социалните мрежи. Той пише, че иска прошка от жертвите си и че се разкайва за простотията, която направил, сторил това в момент на гняв, което не го оневинявало. Младежът обяснява, че бил активен спортист и се извинява на всички спортисти.

Едва след протеста стана ясно, че прокуратурата се е задействала и е установила и задържала насилника, който също е непълнолетен.

Случаят в Русе е пореден пример за нарастващата агресия в обществото– агресия от деца срещу деца, пред която никой не бива да остава безучастен. Това се казва в изявление на Сийка Милева, говорител на главния прокурор, разпространено от БГНЕС.

„Подобни случаи основателно разтърсват обществото и будят недоволство. Притесненията на родителите, че децата им и утре може да бъдат нападнати и бити на улицата, в парка, в училище, са знак, че държавата трябва да поеме своята отговорност. Главният прокурор вече каза, че прокуратурата ще направи възможното и невъзможното, за да има справедливост. Няма да отстъпим от това обещание. Извършителят на нападенията в Русе вече е установен и задържан и ще му бъдат повдигнати обвинения за деянията, които е извършил“, заявява още Милева.
Тя коментира и, че този инцидент е поредният пример за това, за което прокуратурата предупреждава от много време – престъпността нараства, институциите вървят след събитията, напрежението в обществото расте.
„Чувството за безнаказаност стана модел на поведение. Виждаме го в Русе, в Монтана, в Перник, за съжаление в градове из цялата страна. Прокуратурата ще бъде безкомпромисна към всеки, който се чувства недосегаем, проявява наглост, арогантност и неуважение към правилата в обществото“, заяви говорителят на главния прокурор и добавя: „Вече не живеем в „мутренските“ времена – времена на саморазправа, а в правова държава“.
„Място за апатия и примирение няма. Ние сме длъжници на младото поколение за нихилизма към тяхното правно възпитание. Ниската правната култура прави младите хора неподготвени за съвременните предизвикателствата и затова прокуратурата прекрачи прага на българското училище и започна образователна правна кампания. Призоваваме и другите институции да се включат в инициативата“ , казва още говорителят на главния прокурор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *