АТДБ: Дистанционното отчитане е изцяло в полза на клиентите на топлофикациите

„След 25 октомври 2020 г. всички индивидуални разпределители, индивидуалните топломери и водомерите за топла вода, трябва да се подменят с такива с дистанционен отчет. Това е промяна, приета в Закона за енергетиката. Тя е голяма стъпка към отчитане на реалното месечно потребление, а не на база прогнозни сметки от предишната година и изравнителна през лятото“. Това каза инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България (АТДБ).

По думите на инж. Георгиев до 1 януари 2027 г. всички уреди за отчитане на парно и топла вода трябва да осигурят възможност за дистанционна връзка. „По закон в сграда, в която всички уреди са с дистанционен отчет, клиентите ще получават фактури за реалното потребление поне един път на тримесечие при поискване или в случаите, когато крайните ползватели са предпочели да получават електронни фактури. В останалите случаи сметките за реалното потребление се предоставят два пъти годишно“, обяснява още той.

„Справка за цените показва, че монтирането в двустаен апартамент на три уреда за дялово разпределение и един водомер с дистанционно отчитане струва между 170 и 200 лв. Ако се прави подмяна накуп в цяла сграда, то цената ще бъде по-ниска, защото фирмите за топлинно счетоводство предоставят отстъпки“, казва инж. Кремен Георгиев.

Председателят на АТДБ посочи, че промените са изцяло в полза на клиентите. „Чрез дистанционното обслужване на отчитащите уреди клиентите имат възможност за получаване на информация в реално време за консумираната енергия. С дистанционните уреди потребителите плащат само това, което са потребили. Дистанционното отчитане позволява снемане на данни от водомерите и топломерите без посещение в жилището.“.

Инж. Кремен Георгиев обясни, че в страната абонатите на топлофикациите са около половин милион. Според изнесените данни от топлинните счетоводители вече голяма част от уредите за дялово разпределение са с дистанционно отчитане. „Очакванията са през 2024 г., когато изтича срокът, на почти половината от устройствата за отчет на топлинна енергия, използвани в момента от топлофицираните домакинства, делът на дистанционните уреди да нарасне значително“, заяви инж. Георгиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *