Антирасистките протести в САЩ отнесоха и „Отнесени от вихъра“

Къде ще свърши всичко това, питат критиците на сваленото съдържание

HBO Max изтегли „Отнесени от вятъра“ от филмотеката си, съобщиха американските медии. Това се случва посред масовите протести в САЩ, избухнали след смъртта на Джордж Флойд, невъоръженият чернокож, убит по време на задържане от полицията.

“Отнесени от вихъра” (1939 г.), който разказва любовната история на Скарлет О’Хара и Рет Бътлър по време на Американската гражданска война, се смята от мнозина за кинокласика и е сред най-популярните холивудски заглавия за всички времена. Същевременно филмът по романа на Маргарет Мичъл е и обект на дългогодишни противоречия. Начините, по което описва робството, афроамериканците и Юга през Гражданската война са били подлагани на много критики през десетилетията.

Говорителят на HBO Max – новата стрийминг платформа, собственост на Warner Media, каза пред CNN, че „Отнесени от вятъра“ е продукт на своето време и изобразява някои от етническите и расовите предразсъдъци, които за съжаление са били общоприети в американското общество.

Тези расистки схващания са били погрешни тогава и днес са такива. И ние смятаме, че показването на този филм без обяснение и осъждане на това изобразяване би било безотговорно„, заяви говорителят.

Говорителят добави, че когато филмът се върне в програмата на HBO Max, „той ще се върне с дискусия за историческия си контекст и разобличаването на тези предразсъдъци„. Но „Отнесени от вихъра“ няма да бъде цензуриран – той ще бъде представен „във вида, в който е създаден, защото да се направи друго би било  същото като да твърди, че тези предразсъдъци никога не са съществували„.

Ако искаме да създадем по-честно, справедливо и приобщаващо бъдеще, първо трябва да признаем и разберем нашата история„, заяви говорителят.

Временното изваждане на филма идва след като Джон Ридли, спечелилият “Оскар” сценарист на „12 години робство“, тази седмица написа коментар в „Лос Анджелис Таймс“ с молба до HBO. „Това е филм, който прославя робовладелския Юг от навечерието на Гражданската война. Това е филм, който, когато не пренебрегва ужасите на робството, се спира на него само колкото да увековечи някои от най-болезнените стереотипи за цветнокожите хора – пише Ридли. – Това е филм, направен от най-големите таланти в Холивуд по онова време, събрали се, за да разкажат със сантиментална носталгия за един свят, който никога не е съществувал„.

Той обаче даде да се разбере, че не иска пълното му сваляне от екран. „Нека бъда съвсем ясен: не вярвам в цензурата – написа Ридли. – Просто бих помолил, след като е изминал уважителен период от време, филмът да бъде въведен отново в платформата HBO Max, заедно с други филми, които дават по-широка и пълна картина на това какво са представлявали робството и Конфедерацията„.

За да засвидетелства толерантност към чернокожите, киноиндустрията свали и други филми. Сериалът „Лигата на джентълмените“ и „Малката Британия“ бяха изтеглени от „Нетфликс“; също както и четири серии на шоуто на спорния австралийски комик Крис Лили. Този ход оказа натиск върху Би Би Си да последва примера. Платформата свали също няколко предавания на този комик, включително едно, в което той пее за „големи черни топки“ и други, в които използва думата „негър“.

***
Веднага се появиха и първите критици на свалянето от екран на „Отнесени от вихъра“. В Туитър избухна Мегън Кели – бившата политическа коментаторка на “Фокс” и водеща новините на NBC, която през 2018 г. бе уволнена, след като защити носенето на блекфейс (гримирането като чернокож), когато е заради роля, запита в Туитър “Къде ще е краят на това?”

Кели, която във “Фокс” бе сред жертвите на секстормоз от страна на директора на телевизията Роджър Ейлс, запита дали сега няма да бъдат изтеглени и всички филми, в които жените са представени като сексуални обекти, добавяйки, „Познайте колко филма ще останат? Къде ще свърши всичко това?

Според Кели ще трябва спрем и “всеки епизод от “Приятели”. Сериалът също е в каталога на HBO Max, а неговата съавторка Марта Кауфман неотдавна призна: „Не направих достатъчно за разнообразието с този изцяло бял актьорски състав. И ЛБГТК общността също не е представена добре в “Приятели”.

Кели допълва, че и “Игра на тронове” “трябва да си ходи”, както и “всичко на Джон Хюс”, а също и Уди Алън, Куентин Тарантино и Мартин Скорсезе. „Докато накрая останат само сериалът „Кралицата” и “Капитан Америка”.

Накрая завършва обвинителната си реч така: „Хората могат да ненавиждат лошите ченгета, расизма, сексизма, предразсъдъците съм ЛГБТК общността, нецензурираните исторически филми, книги, музика и изкуство, които не представят тези групи идеално.  Моля, разберете, че изкуството отразява живота… докато ние се развиваме, се развиват и нашите културни критерии“ .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *