Албанският премиер обиди България

Еди Рама каза на България, че трябва „да си намери друга играчка“

 

Разочаровани от бавния напредък на своите страни към присъединяването към Европейския съюз, лидерите на Сърбия, Албания и Република Северна Македония (РСМ) се срещнаха в сряда в рамките на инициативата „Отворени Балкани“ в Охрид за да обсъдят допълнителното стимулиране на регионалната икономическа интеграция и общ пазар на труда, предава Associated Press.

Сръбският президент Александър Вучич, премиерът на Албания Еди Рама и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски подписаха споразумения за данъчна администрация, туризъм и културно сътрудничество, както и за взаимно признаване на академични степени за целите на пазара на труда. На срещата присъстваха и премиерите на Босна и Херцеговина и на Черна гора – Зоран Тегелтия и Дритан Абазович.

Ковачевски от, който беше домакин на срещата в Охрид, каза, че данъчната сделка „ще улесни движението на стоки, капитали и услуги. Това са стъпки, които се предприемат за установяване на практики, използвани от Европейския съюз.“ „Западните Балкани трябва да бъдат част от Европейския съюз“, каза той. „Войната в Украйна е риск за увеличаване на влиянието на трети страни в региона. Оставянето на геостратегическа празнина в тази част на Европа не е опция.

Инициативата на трите държави, наречена „Отворени Балкани“, стартира през 2019 г. Други страни от Западните Балкани – Черна гора и Босна и Херцеговина изразиха интерес да се присъединят към инициативата, но в последствие това не се случи. Косово е категоричен противник на инициативата, въпреки, че страната беше поканена, защото Прищина разглежда инициативата като „възраждане на Югославия“.

Сърбия, Албания и Северна Македония са на различни етапи по пътя към членство в ЕС. Сърбия започна преговори за пълноправно членство, докато Албания и Северна Македония засега все още не могат да започнат преговори заради ветото на България срещу РСМ, обобщава Associated Press . Европейският път на Албания е обвързан с този на Северна Македония, така че ветото на България пречи и на двете страни да продължат напред.

Рама от Албания коментира ситуацията по следния начин: „България в един момент ще се отегчи от тази игра и ще намери друга играчка, с която да играе“, каза той. Що се отнася до позицията на ЕС, той каза: „Ако искат сватба, ние сме готови. Ако не го направят, ние все още сме тук. Няма проблем.“ „Ще кажа това направо“, добави Рама. „Когато ходех в Брюксел, те ме насърчаваха. Сега, когато отида в Брюксел, аз съм този, който трябва да ги окуражавам.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *