Ясен Кацаров: Природният газ е стъпка към зеленото бъдеще на Топлофикация Перник

По повод приключилия отоплителен сезон и предстоящия такъв, както и предизвикателствата пред ТЕЦ-Перник се свързахме с изп.директор Ясен Кацаров.

 

 

– Топлофикация Перник е в средата на годишния ремонт. Какво правите този път?
– Подменяме хладилния цикъл на основното съоръжение и подменяме участъци от топлопреносната мрежа в целия град.

– Смятате ли, че ремонтните дейности ще завършат по план или ще има забавяне?
– За сега няма забавяне. Надявам се да успеем да завършим всички планирани дейности в рамките на утвърдения график. Ясно е, че създаваме неудобство на Перничани, затова се опитваме да завършим възможно най-бързо всички дейности, но все пак искаме да сме прецизни и да работим качествено! Казвал съм го и преди, ремонтите гарантират качеството на услугите.

– Откъде намирате средства за реализиране на тези големи ремонти, както и за инвестиции?
– До момента чрез собствено финансиране. Въпреки орязаните разходи, все още намираме начини за покриване на разходите и инвестиции. Покачващата се цена на въглеродните емисии прави инвестициите все по-трудни, но се стараем.

– Какви орязани разходи?
– В новите цени бяхме заложили по-големи инвестиции, но те не бяха одобрени, за да не се вдига прекалено много крайната цена.

– Какви инвестиции правите?
– В момента работим по включването в експлоатация на когенераторите, които са на природен газ. Използването на природен газ генерира на половина по-малко емисии в сравнение с въглищата. Природният газ е стъпка към зеленото бъдеще на Топлофикация Перник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *