Шпионската афера – много приказки, малко доказателства

Обвиненията издишат, обвиняемият не признава вина, политиците са предпазливи. Бойко Борисов е хем невинен, хем жертва

На третия ден от шпионския скандал обвиненията и доказателствата, с които прокуратурата разполага, остават все така мъгляви и странни. Повече яснота не можаха да получат дори депутатите, въпреки че привикаха в парламента вътрешния министър Младен Маринов, главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Димитър Георгиев. ГЕРБ, които инициираха изслушването, не пожелаха да има закрито заседание, за да се предостави цялата информация. Премиерът Бойко Борисов категорично отрече да има каквото и да било отношение към скандала, но не пропусна да се изкара и най-голямата жертва. Какво е известно досега?

Какви са обвиненията?

Ако се съди от различните изявления на “остриетата” в скандала – главния прокурор Сотир Цацаров, зам. главния прокурор Иван Гешев, вътрешния министър Младен Маринов и шефа на ДАНС Димитър Георгиев, има един-единствен обвиняем – шефът на НД “Русофили” Николай Малинов, който бе арестуван и пуснат срещу 50 000 лв. парична гаранция. Още 7 са задържани за 24 часа, но и те са освободени, при това без обвинение. На двама руски граждани – бившия шеф от руското разузнаване Леонид Решетников и бизнесмена Константин Малофеев, ДАНС е наложила забрана за влизането им в България в следващите 10 години заради заплаха за националната сигурност.

Обвинението срещу Малинов е за шпионаж по чл. 105 от Наказателния кодекс. Разпоредбата се отнася до лица, които са се поставили “в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин”. Цацаров изрично натърти, че в случая става дума само за поставяне в услуга на чужда организация, а не на чужда държава. Прокуратурата твърди, че организациите, с които Малинов е работил, са базирани в Русия и са “Двуглав орел” и Руски институт за стратегически изследвания.

КОМЕНТАР

Текстът на обвинението от НК е много добре подбран, защото е хлъзгав и разтеглив. Класическото шпионство е в чл. 104 от НК, но в него трябва да има задължително предаване на информация, представляваща държавна тайна. Очевидно прокуратурата не може да докаже такова нещо и затова прибягва към чл. 105, където това не се изисква. Това обаче не попречи на държавното обвинение да твърди, че има данни, според които обвиняемият е предавал защитена от закона информация. Нито бе посочено каква е тази информация, нито на кого е давана. Малинов е имал достъп до секретна информация, докато е бил депутат при принципа “необходимост да се знае”. Т.е. можел е да чете срещу подпис всичко, влязло в секретна секция на парламента. Очевидно обаче обвинението не разполага с данни за предаване на материали, защото в противен случай щеше да повдигне такова обвинение, което е и най-лесно за доказване.

Не става ясно кога и защо поставянето в услуга на руска организация е шпионство, а на турска, китайска, израелска или американска например не е. Прокуратурата твърди и че била установена действаща схема за изпиране на пари, която се използвала за трансфер на финансови средства. Очевидно тя си подготвя почвата и за други обвинения, ако останалите се окажат толкова кухи, колкото изглеждат поне към момента.

Какви са доказателствата?

Според прокуратурата, ДАНС и МВР досъдебното производство по случая е започнало едва на 3 юли 2019 г. и се води в Специализираната прокуратура. По него били извършени 11 претърсвания на помещения в София, Перник и Брезник, 5 претърсвания на автомобили, 8 лични обиски, иззети били компютърни конфигурации и документи. Разпитани били 15 свидетели. Всичко се е случило на 9 септември т.г. От официалните изявления става ясно, че към момента основното доказателство е докладна записка на Малинов на руски език, озаглавена “Проект България”. В нея се говорело за създаване на телевизия и политическа партия, за предприети действия по прехвърляне на половин милиард евро активи от Цветан Василев към Малофеев. Малинов пишел, че от януари до март 2015 г. е постигната договореност за прехвърляне на активи от компанията “Виваком”, като “Дунарит” и “Авионамс” също трябва да бъдат овладени. Имало и документ, озаглавен “Придобиване на контрол върху “Дунарит” от “Емко”, в който се описвала и конкретна схема. Имало и сведения за срещи на Малинов в Москва с хора, посочени от Решетников.

КОМЕНТАР

С тези доказателства прокуратурата ще има голям проблем, ако делото стигне до съда. Няма как бизнес планове и идеи, пък било то написани в докладна записка или документ, да са незаконни. Още по-малко пък така може да се подкрепи единственото повдигнато към момента обвинение – шпионство.

Определено един от най-сериозните въпроси е защо толкова време ДАНС, прокуратурата, МВР са търпели този “шпионаж”, тъй като събитията, които се разследват, са с няколкогодишна давност. Още повече става дума за ведомства, чиито ръководители са несменяеми от години. И не е добър атестат, ако наистина години наред под носа им някой е извършвал шпионаж.

Какво твърди обвиняваният?

Николай Малинов смята, че прокуратурата не може да докаже никакво престъпление, още по-малко и шпионаж. Той казва, че отдавна познава Константин Малофеев и Леонид Решетников, но не се занимавал с бизнес, а с духовни и културни връзки. Не можел и да си обясни откога геополитическата ориентация, създаването на партия и разработването на тв проекти са престъпление и шпионаж. Дори да имало някакъв счетоводен проблем, то отговорността не можела да е негова.

КОМЕНТАР

В първата си изява след ареста пред Би Ти Ви Малинов даде да се разбере, че знае много и че за много хора ще е неудобно да се разприказва. Той набързо разказа, че се е запознал с Цветан Василев в кабинета на Сергей Станишев, че Делян Пеевски е бил дясна ръка на Василев, че индиректно е свързал Решетников с Корнелия Нинова, като е дал телефона на “Венци Стефанов” и че последната му била сърдита. После добави, че е свързал Цветан Василев с Малофеев, защото банкерът му се оплакал, че се чувства застрашен, и искал връзка с влиятелни среди.

Жертва или кукловод е премиерът Борисов?

Премиерът Бойко Борисов рязко се разграничи от скандала. “Аз нямам никаква роля в този процес. Този процес ще се движи на база следствието, което тече. Нещо повече, ние дори с нашия кмет в Казанлък сме участвали във форума на “Копринка”, коментара той, имайки предвид националния събор на приятелите на Русия, който се организира от няколко години от НД “Русофили” начело с обвиняемия Никола Малинов. По думите му службите не се бъркали в това, че някой си е правил срещи, а хората имат право да пеят руски песни и да правят събори. “Но това, че ние с партньорските служби и прокуратурата преди всичко работим по различни хора и процеси. И давам пример – така беше и с Майкъл Чорни, Денис Ершов… И горе-долу проектът е бил същият, доколкото разбрах от новините – телевизия, голям телеком и влиянието в страната. Това работят службите. Не срещу Русия, не срещу хората, които ги харесват”, увери премиерът.

Борисов обвърза случая с покупката на 8 изтребителя от САЩ. “Ако знаех, че купуването на най-добрия самолет ще предизвика такава злоба, сигурно изобщо нямаше да се занимавам”, заяви той, без да обясни какво точно има предвид.

КОМЕНТАР 

Разграничаването на Борисов очевидно е предназначено за Русия, макар че е абсурдно като твърдение – по закон той пряко контролира ДАНС, разузнаването и МВР и често демонстративно ги привиква при скандал. От години Борисов обяснява и как всяка сряда събира главния прокурор и службите, за да решат каква операция да направят.  Обвързването на скандала с покупката на американски изтребители също не е много логично. Сделката вече е сключена и парите са платени.

Как реагира Русия?

Председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачев заяви, че е разтревожен от задържането на активни привърженици на Русия. „Ще разберем за какво става въпрос и ще ги защитаваме решително по всички линии – дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа“, подчерта сенаторът. Решетников и Малофеев пък директно обявиха, че зад историята стоят САЩ и че е започнала нещо като операция “руски шпиони в България”. Руското посолство плахо заяви, че проучва случая.

Как реагираха САЩ?

“Запознати сме с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж. САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние”. Това обяви в официално съобщение американското посолство в София чрез Фейсбук.

КОМЕНТАР

Досега посолството на САЩ не е излизало с подобна официална позиция, дори когато България изгони руски дипломати преди години или пък когато беше задържан бивш шеф от военното разузнаване за шпионаж в полза на Русия. Интересен е и коментарът, че става дума за усилие по посока защита на суверенитет, което предполага или дълбочинно познаване на случая, или оказване и на помощ. Тази теза се затвърждава и от факта, че малко по-късно с подобно изявление излезе и британското посолство у нас.

Каква е политическата реакция?

Президентът Румен Радев обяви, че “безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети се израждат в паническо търсене на враг”. БСП смята, че става дума за провокация и удар срещу свободно слово, защото сред разпитваните беше бившият главен редактор на “Дума” Юрий Борисов. ДСБ предполага, че това са предизборни маневри на Борисов и Гешев, а АБВ говори за оригинален прокурорски прочит на 9 септември. Позицията на ГЕРБ се изчерпа със съвети към БСП и президента да са по-сдържани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *