Шеф на ДКК уволнен скандално заради куп нарушения

Ваня Караганева бе назначена в държавната компания през септември от тогавашния служебен министър Кирил Петков

Вторият директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ваня Караганева е отстранена от поста заради редица нарушения, които успяла да извърши за краткото време като втори изпълнителен директор на компанията. Тази новина съобщиха от Съвета на директорите на ДКК след проведено в понеделник общо събрание и уточниха, че единствен директор остава Рая Каназирева.

Ваня Караганева бе назначена като независим член в директорския борд на ДКК през септември от бившия икономически министър Кирил Петков, сега лидер на „Продължаваме промяната“ и най-вероятен премиер на новото коалиционно правителство. В края на октомври Караганева бе преназначеа вече като представител на държавата след проведен конкурс и втори изпълнителен директор. Пак тогава бордът бе увеличен с още двама нови директори  и стана 6-членен.

Оттам посочват, че Караганева е била назначена в нарушение на Търговския закон, защото била в трудови правоотношения с друг работодател, а е декларирала, че няма такива. Освен това договорът ѝ е неправомерно сключен с член на Съвета на директорите, тъй като не е имало негов председател.

За по-малко от месец работа като изпълнителен директор Ваня Караганева блокирала работата на ДКК в редица направления, включително чрез неправомерни еднолични решения, се посочва в съобщението за нейното отстраняване. Според другите членове в директорския борд действията й показват, че тя разбира управленската отговорност на тази позиция основно като функция за нови назначения в ДКК и дъщерните дружества.

Една от причините за освобождаването й е, че е взела еднолично решение да освободи като процесуален представител по пет висящи търговски дела адвокат Александър Андонов и да сключи договор за правна помощ за 1,120 млн. лв. с друго лице, без да получи одобрение за този разход от финансовия контрольор на компанията.

По друг договор тя назначила еднолично лице като правен консултант по избора на членове в бордовете на дъщерните на ДКК дружества – ВМЗ-Сопот, „Монтажи“ и оръжейния търговец „Кинтекс“. Освен това назначила еднолично и членове в борда на ВМЗ.

Еднолично подписала извънсъдебна спогодба с материален интерес 50 милиона лева, с различен от одобрения вече от Съвета на директорите на ДКК текст.

Караганева също така отказвала да разглежда всякакви въпроси, свързани с ремонти и реконструкция на язовири. Просрочени били нормативно определени срокове, което криело риск от бедствия и можело да доведе до тежки финансови загуби за дружеството. Тя отказвала да организира плащания към НАП, НОИ, ЧЕЗ и други контрагенти, в резултат на което компанията натрупала дългове за 90 хил. лв. и това би променило в негативна посока риска на ДКК като кредитополучател, включително увеличаване на лихви по кредити.

Караганева увеличила и щата на ДКК с по-високоплатени, но не и оперативно работещи служители, без да e ясно от какви източници ще се осигурява финансирането на тези позиции, които ДКК не може да си позволи. Като част от тази практика, Караганева е назначила свой технически сътрудник на два трудови договора, с общо възнаграждение по-голямо от това на началник отдел в ДКК, като в същото време е обективно невъзможно служителят да изпълни задълженията си по двата договора“, посочват още от компанията.

Компетентните органи са сезирани за установените нарушения от Караганева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *