Свидетелите на Нинова, на ДБ и другите секти следва да отстъпят

В преговорите за кабинет са нужни огромни компромиси от всички – добре е не само за България, но и за тях самите

Преговорите за съставяне на правителство тръгнаха добре – 5 дни костюмари се събираха в мол и с общи приказки убиваха магазинерките от скука (надаващите ухо). Но пък не се караха. И смятат да продължат нататък с разпределение на постове. Няма го Христо Иванов, който да каже, че иска да одобрява всяка длъжност; Мая Манолова – да посъветва да го залъжат. Липсва Тошко Йорданов, за да ги „накове“ пред медиите. В сутрешните блокове също е спокойно – Борислав Сандов казва, че е хубаво да има правителство; Иво Мирчев – че ще има. Между блоковете Корнелия Нинова търчи да се снима с Кирил Петков. Слави Трифонов обеща да е смирен. Детската градина се е наиграла.

Без ирония трябва да се каже, че нещата никак не са забавни.

България е адски изтощена

от размирната година, решението на куп проблеми закъснява. Повече отвсякога е нужно правителство със стабилно мнозинство. Но пък гореописаната идилия може и да е временна. Все пак си имаме работа с доказано тесногръд и отдаден на личните интереси партиен апарат. Има и податки за бъдещо напрежение – Нинова твърди, че от „Македония“ и „джендър идеологията“ не би отстъпила; ДБ се запъва за нови ядрени мощности. От време на време някоя твърде електорална единица ревва гороломно, че се правят недопустими компромиси… Може да излезе накрая, че спокойствието е породено от вътрешнопартийна конюнктура. Затова е хубаво да се каже на висок глас, че времето е ключово не просто за България, но и за самите партии. Ако не осъзнаят важността на момента,

отговорностите си,

огромното мнозинство от българите никога няма да им прости. Други партии и политици ще ги изметат. А това изисква от досегашните актьори не просто компромиси. Нужен е своеобразен отказ от самите себе си. Жертвата на обещания, ценности, платформи би било класа, оценена дори от бъдещите поколения. Не е шега – учебниците са пълни не с магарета на мост, а с хора, които в повратен момент са жертвали нещо свое заради общото благо.

Днес належащите проблеми са ясни. Ковид кризата, скок на цените, зелените преобразувания на икономиката и неспирният демографски упадък са само част от тях. Но има и специфични изменения в електоралните маси, които пряко застрашават самите партии.

Наистина е време разделно

Ако още не са го разбрали, ще им помогнем:

БСП вече е второразрядна партия – трайно и необратимо. Дали ще вземе 480 000 гласа (април) или 270 000 (ноември), няма особено значение. Тя вече не е полюс, който може да смени друг и да лидира процеси. Всичко това е не просто сбъдване на отдавна прогнозираното свиване на БСП. Но е и маргинализиране до най-твърдия електорат. Занапред БСП би пътувала във влака на промените,

качена единствено в багажното отделение

Затова, когато днес партията иска или не разни работи, това са въжделенията на маргинално малцинство – ясно е колко точно значими са.

ДБ се покатери и срути. Лабилността, по-специално сривът (от 345 000 на 167 000 гласа юли – ноември) показаха, че хората не гласуват за нея. Гласуват за образа й – унищожител на Борисов и ДПС. В мига, в който друга формация влезе успешно в този образ („Продължаваме промяната“), ДБ бе изоставена. Отдавна се знаеше, че „градската десница“ разчита на много твърд електорат. Вече е ясно, че може да привлича единствено много мек, припознаващ я от немай-къде.

Как на този фон звучат всички досегашни претенции на БСП и ДБ за „червени линии“ – това можем, онова – не, с тоя – да, другия – долу! Звучат като кресливи чупки и стойки на секта. Нормалните хора – огромното мнозинство, бягат от сектите.

В рамките на година ИТН също изпита меда и жилото. И тя бе образ – припознат и изхвърлен. На ПП засега се пада единствено медът просто защото е най-нова. Но за разлика от другите, и двете партии нямат твърд електорат. Какво се случва при липсата на твърд електорат, се видя най-добре при „Мутри вън!…“ Всички тези нови формации са като мол – избирателят влиза в тях и ако няма какво да купи, отива в по-лъскав мол. Знаменателна ирония е, че ПП покани преговарящите точно в мол „Парадайз“. Днес рай, утре – пъкъл.

ГЕРБ също се самоограничи – докъм 500 000 избиратели. ДПС е етнически ограничена. Таванът на „Възраждане“ е нисък. И те, въпреки претенциите и крясъците си, олицетворяват малцинства. Ето това са партиите ни в момента –

няколко секти и два-три мола

Едните следва кардинално да изоставят нещата, осмислящи ги досега. Другите – постоянно да внимават в картинката.

Всичко това са огромни преобразувания, включително идейни. Те текат в момента и поставят на изпитание както бъдещето на сектите, така и функционирането на „моловете“. Конкретно за преговарящите сега значат едно – нужна е прагматичност. Участниците трябва да бъдат тихи, не войнствени. Не да декларират позиции, „от които не биха отстъпили“. А да заявяват такива, които биха били приети от всички. Защото и трите вота показаха, че единствената им обществена задача е трайно да изметат Борисов. Нищо кой знае какво друго. Червени линии, пембени ценности и прочие

абракадабри не са мотика за лозето

Стоварват се върху собствените им глави.

Всичко това уж вече се знае. Но и не. Трябва да бъде повтаряно, защото говорители по темата са добре познатите лидери или умопомрачените им сектанти в социалните мрежи. Условия, бариери и червени линии са музика в тесния им кръг. Мнозинството е тихо, работи, не захлебва като трол. То се изявява само по избори и гласът му е ясен.

А началото наистина е оптимистично. Кирил Петков, вижда се, е доста прагматичен човек. Той и Нинова споменават коалиция с 4-годишен мандат. Щом въобще приготвената от Петков маса е пълна с гости, значи в предварителните лидерски разговори е намекнал за това-онова – постове, влияние, квоти… Съобразно опита, а и ненаситната човешка природа, именно това е ключът към консенсуса – дори за тема като Македония. Тъжно е, че може да разчитаме единствено на циничната корист. Но на друго не остана да се надяваме.

Диан Божидаров, Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *