Шефът на ТЕЦ-Русе инж. Севдалин Желев: Зелената сделка е възможност за цялостна трансформация на въглищните централи

„Приоритет за нас през 2022 г. ще са проекти, свързани с опазване на околната среда. Това включва реконструкция на парогенераторите за постигане на нормите за емисии на азотни окиси и реконструкция на съществуващите електрофилтри, депото за пепелина и сгурия. Инвестициите ни носят положителен екологичен ефект. Вече година усилено работим по пускането в експлоатация на газовите конегератори, които закупихме. Заехме се с това начинание, защото преминаването към нови горива, заместващи въглищата, е единственият начин нашето дружество да продължи производствената си дейност и да запазим работните места на трудещите се. След като завършим проекта, ще се даде възможност в летен режим топлоцентралата да работи само на газ. Тази инвестиция ще подпомогне осъществяването на целите на Европейския зелен пакт за по-чисто производство на енергия. Работим по график и се надяваме до края на годината да го финализираме“. Това заяви инж. Севдалин Желев, директор на „Топлофикация Русе“.

Той увери, че ще реализират до край енергийната трансформация на топлофикацията. Не само заради европейските изисквания, но и защото в нашето предприятие работят поколения енергетици, дали целия си живот в името на това „Топлофикация Русе“ да я има.

Според инж. Севдалин Желев, България трябва да започне да гледа на Зелената сделка като възможност, а не като заплаха. „Тя e решение нa Eвpoпeйcĸия cъюз в пocoĸa пo-зeлeнa иĸoнoмиĸa. Достъп до ресурс, който ще ни позволи да трансформираме индустрията и енергетиката. Нейната цел е Европа да стане въглеродно неутрален район. За да се случи това, трябва да се промени начина, по който функционират всички сектори в икономиката. Конкретно в България това означава цялocтнa тpaнcфopмaция нe caмo в ceĸтopa нa пpoизвoдcтвo нa топлинна енергия и eлeĸтpoeнepгия, нo и във вcичĸи останали отрасли като земеделие, транспорт и т.н. Необходимо е те да пpeycтpoят по нaчинa, пo ĸoйтo фyнĸциoниpaт. Постигането на амбициозната цел за намалено производство на въглеродни емисии с поне 50% няма как да се случи без сериозни промени в начина, по който живеем, работим и пътуваме“, това заяви инж. Желев.

„Зелената сделка е един дълъг преход – време сегашните мощности да потърсят варианти да работят по-иновативно, с по-високи технологии, по-екологично. За постигане на така заложените цели ще имаме нужда от голям ресурс, ясна визия и планиране. Зелените технологии ще бъдат база на бъдещата зелена икономика във въглищните райони“, заяви инж. Желев. Той подчерта, че не на последно място, зелената сделка ще ни покаже, че е време да се научим как да живеем по-чисто, по-зелено и с по-голяма грижа за природата.

По думите на директора на „Топлофикация Русе“ за България е от съществена важност обаче постигането на баланс между отделните стълбове на устойчивостта – екологичен, икономически и социален. Действията, които ще бъдат предприети занапред, трябва да бъдат с мисъл за запазване на сегашните и откриване на нови работни места и повишаване на доходите. В това чисто гарантиране на енергийната сигурност на страната ни и предоставяне на подкрепа за секторите и хората, които трябва да направят значителни инвестиции за постигане на желания зелен преход.“, посочи инж. Желев. Той подчерта, че енергийният преход не трябва да бъде тежест, която да води след себе си социални и икономически последствия. „Мерките трябва да са добре обмислени и подбрани, съобразени с специфичните условия на България. Ключът за постигането на тази цел е гарантирането на съгласуваност между заинтересованите страни, политиките и инструментите. Необходимо е да бъде взето под внимание съществуващото законодателство и разработените дългосрочни планове, които да са основани на заложени реалистични цели“, посочи инж. Желев и добави, че пандемията от COVID-19 ясно показа, че запазването на стабилна енергийна система е от жизненоважно значение както у нас, така и за ЕС.

„Разговорът за зеления преход трябва да се води между всички заинтересовани страни, за да може да се случи този преход информирано и по справедлив за хората и бизнеса начин. Според редица проучвания за нагласите на хората, относно Зелената сделка, сочат, че българите подкрепят като цяло зелените политики на ЕС, но и че не са запознати достатъчно с тях. Това е показателно, че по този въпрос трябва да се говори.“, сподели инж. Севдалин Желев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *