Чуждите инвестиции се сринаха с 30% за година

В световен мащаб сривът е по-голям от преживения през 2009 г.

Спад от 31% на привлечените преки инвестиции в страната показва статистиката на БНБ за периода януари-ноември 2020 г.

Нетният поток от чужди капитали в българската икономика е 843.9 млн. евро за 11-те месеца на изминалата година, в която страната ни бе връхлетяна от COVID-пандемията. Това е с 381 млн. евро по-малко от година преди това. Данните са предварителни и ще бъдат ревизирани в следващите месеци, но със сигурност спадът при преките чужди инвестиции ще бъде значителен.

Разбивка по различните видове инвестиции показва, че през годината е отчетен отлив на дялов капитал за 1.008 млрд. евро. В същото време в икономиката ни са привлечени 1.225 млрд. евро чужди капитали под формата на заеми от компанията майка към дъщерните й фирми в България. Основно тези значими суми отразяват финализираната през лятото продажбата на БТК („Виваком“). Тя бе купена от медийната група United Group, чийто мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners.

За 11-те месеца на годината чуждите инвеститори са реинвестирали 543.8 млн. евро от печалбата си, което е със 187 млн. евро по-малко отпреди година. Това намаление вероятно се дължи на свитите обороти на част от компаниите заради пандемията, макар че и по време на икономически подем чуждите инвеститори доста скромно вкарваха обратно печалбата в българските си подразделения и предпочитаха да я изнасят.

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 0.2 млн. евро, което означава, че през годината е имало повече освобождаване от закупени вече имоти, отколкото покупки на нови. За 2019 г. инвестициите от недвижими имоти бяха 4.9 млн. евро.

В световен мащаб преките чуждестранни инвестиции са спаднали с 42% през 2020 г., а тази година се очаква намаляване с 5 до 10%, обяви тези дни Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД). На пресконференция в Женева директорът на департамента за инвестиции и предприятия в ЮНКТАД Джеймс Жан подчерта, че „преките чуждестранни инвестиции в света са претърпели колапс миналата година, съкращавайки се с 42%, до 895 млрд. долара, в сравнение с 1,5 трилиона долара през 2019 г. Този срив на инвестициите е с 30% по-голям в сравнение със спада по време на световната финансова криза през 2009 г.

Реалното възстановяване се очаква да започне през 2022 г., отбеляза ЮНКТАД. В ЕС преките чуждестранни инвестиции са се понижили през миналата година с над 70% – от 373 млрд. до 110 млрд. долара, а в САЩ – с близо 50% до 134 млрд. долара. В същото време в Китай е бил регистриран ръст на преките чуждестранни инвестиции с 4%, а в Индия – с 13%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *