Цветя и плюшени играчки пред посолството на Македония в София

Пред македонското посолство в София хора оставят цветя в памет на загиналите македонски граждани в трагичната автобусна катастрофа на магистрала „Струма“, при която загинаха най-малко 45 човека.

Млади жени, полагащи цветя, споделят пред Македонската информационна агенция (МИА), че го правят в знак на съчувствие към мъката на семействата на загиналите в катастрофата Македонската информационна агенция (МИА), съобщава БГНЕС.

Междувременно „Продължаваме промяната“ (ПП), ГЕРБ, ДПС, БСП, „Има такъв народ“ (ИТН) и други формации изказаха съболезнования на близките на загиналите.

Организираните от ПП преговори за съставяне на правителство започват с минута мълчание.

„Тази неописуема човешка трагедия не бива да бъде политизирана, но със сигурност трябва да бъде разследвана и резултатите от това разследване да бъдат публично оповестени във възможно най-кратък срок. Длъжни сме не само да разберем причините за случилото се, но и да направим всичко по силите ни подобни трагедии никога повече да не се случват“, посочват от „Продължаваме промяната“.

Формацията подчертава, че обезпечаването на пътната безопасност и опазването на човешкия живот ще бъдат истински приоритет на следващото управление.

„Черни 24 часа за България! 9 души починаха при пожар в село Рояк. 45 граждани на Северна Македония загубиха живота си в пламнал автобус и катастрофа на магистрала „Струма“. 254 жертви от Ковид 19. Съболезнования на близките им. Бог да прости всички“, написа лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов във Фейсбук. По-късно от партията му по искаха министерски оставки.

„Приемете моите най-искрени съболезнования за трагедията, която сполетя гражданите на Република Северна Македония. Бих желал да изразя своята съпричастност към болката и страданието на близките на загиналите и да пожелая скорошно оздравяване на ранените в тази тежка катастрофа. В черен ден като днешния двете ни държави споделят обща болка, показват съпричастност, която е присъща за съседни страни, каквито са България с Република Северна Македония. В този момент нашите мисли са с вас и скърбим за загубата от злощастния инцидент“, написа в съболезнователен адрес евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, който е и постоянен докладчик за Република Северна Македония.

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова изпрати съболезнователен адрес до премиера на Северна Македония Зоран Заев.

„Моите и на всички български социалисти съболезнования към Вас и към близките, и роднините на загиналите. Скърбим заедно с нашите македонски братя и сестри. Разчитаме, че отговорните институции бързо ще установят причините за тежката катастрофа, довела до смъртта на толкова невинни хора. Като пожелавам бързо възстановяване на пострадалите, изразявам още веднъж нашата съпричастност към болката Ви“, пише тя.

Съболезнования изрази и лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

„Тази трагедия днес е неописуема. 46 загинали. 12 деца. Всички сме хора – няма значение от каква националност и от каква религия сме. Знам, че всички състрадавате и съчувствате, защото сме хора. И от двете страни на границата думата БОЛКА звучи и се пише по един и същи начин“, написа Трифонов във Фейсбук.

Той добавя, че „тази гадна поговорка, че нещастието никога не идвало само“, визирайки трагедията от понеделник вечерта в старческия дом в Рояк, където загинаха 9 души.

„Българите, които изгоряха в старческия дом… Толкова е тъжно. Така че още веднъж – страданието няма националност, религия и цвят на кожата. Всички сме хора. Светла им памет на всички загинали“, добавя той.

Трифонов разказва и за пътен инцидент, на който е станал свидетел преди години.

„Преди години пред очите ми стана катастрофа. Аз бях една от първите коли, които бяха в близост дo катастрофата. Пострадалото момиче беше 16-годишно. И почина в моята кола на път за болницата. Това се случи на морето. Между Бургас и Поморие. На пътя беше останала една от нейните джапанки. И до ден днешен ми е трудно да гледам джапанки“, посочва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *