Студеното време било виновно за рекордно скъпия ток

Цената на тока за бизнеса у нас продължава да расте стремглаво. За утре в сегмента „ден напред“ тя стигна нов рекорд – 532,56 лв./МВтч, сочат данните на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Поскъпването е с 1,6% повече от днешната цена от 524,26 лв., посочва econ.bg. На Балканите, а и сред 20-те страни с данни в сайта energylive с най-скъп ток за утре ще бъдат в Сърбия – 310,63 евро/МВтч, като спрямо днес цената ска`а с 13,6%. Другата държава с цена над 300 евро (308,99 евро/МВтч) е Швейцария. У нас цената в евро е 272,30. Само преди месец тя е била 209,05 евро/МВтч, а точно преди година – 96,39 евро/МВтч. По-скъпа е електроенергията в Румъния с 282,80 евро/МВтч. В Гърция токът купен днес за утре е на средна цена от 281,03 евро/МВтч. В Словения и Хърватска за сряда борсовата цена е 288,31 евро/МВтч, показва справка в energylive.

Европейските спот цените на електроенергията скочиха рязко във вторник, стимулирани от по-ниските температури, увеличаващи търсенето, докато предлагането на енергия от възобновяеми източници е относително скромно, тъй като фронтът на високо налягане означава ниска вятърна енергия.

Цените на природния газ също нарастват по време на търговията във вторник, като цените на газа в Европа скочиха с около 6%, тъй като по-студеното време увеличи търсенето и пазарът остана нервен от зимните доставки от Русия. Фючърсите на американския природен газ пък се повишиха с около 4%, заличавайки голяма част от ценовия спад с 5% в понеделник, тъй като растящите глобални цени поддържат търсенето на износен втечнен природен газ (LGN) от САЩ близо до рекордно високи нива. Анализатори посочват, че европейските запаси в газовите хранилища са с около 17% под нормалното за това време на годината, в сравнение с едва 2% под нормалното в Съединените щати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *