Цветан Василев опитал да прикрие липсата на 206 млн. лева от КТБ

Цветан Василев се е опитал да прикрие липсата на 206 млн. лв от централната каса на КТБ, като заради това е наредил да се изготви документ със задна дата.

Това стана ясно от показанията на основния свидетел по делото за фалита на банката Бисер Лазов.

От показанията става ясно, че Василев е напуснал България 10 дни преди банката да бъде поставена под специален надзор.

Лазов казва още, че охраната на Василев е дала на изпълнителните директори на банката и на Лазов телефони с тестови карти, които не могат да се подслушват. С тяхна помощ Лазов разговарял с банкера на 20 юни – когато КТБ вече е под особен надзор и минути след като била изключена от системата за банкови операции, съобщи БНТ.

Според Лазов в рамките на тези телефонни разговори Цветан Василев обявил, че при инвентаризацията не трябва да се установи липсата на 26 млн. лева, като се обсъждало как да се случи това.

Било решено да се състави „протокол-разписка“, че тези пари са отпуснати на дружеството „Бромак“, чийто собственик е Цветан Василев. В показанията си Лазов твърди, че протоколът е създаден на 20 юни 2014 г., след 18 часа, но носи дата 19 юни.

На системния администратор било разпоредено операцията по прехвърлянето на парите да се въведе в компютърната система със задната дата.

Според адвоката на Василев Константин Симеонов става въпрос за счетоводна операция, която е осчетоводена в банката. По думите му истинността на показанията ще бъде проверена наесен, когато свидетелят ще отговаря на въпросите на адвокатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.