Христо Иванов: Няма да съм министър, да дадем път на нови лица

Бяха казани много неща за предизвикателствата и кризите. Аз искам да кажа няколко думи за надеждата. Така започна речта си лидерът на Демократична България Христо Иванов при откриването на 47-мото НС.

„Освен множество трудности, България има много основания за надежда – заради промените, окито се откримат с технологичната трансформация. Възстановяването по нови пътища позволява България да съкрати силно разликата с развитите общества.

Хората са толкова големи, колкото са техинте надежди.

Ето нашите приоритети:

На първо място ще кажа за принципите, които ще се опрем при създаване на мнозинство.

Това, към което ще се придържаме е вярата, че всяка власт трябва да съзнава своето ограничение. Вярата в парламентарната република – наследството от прехода който трябва да опазим.

Преди да поискаме от някоя обществена прослойка или индустрия, е добре първо да ги чуем. Повече млади хора да се върнат в България.

Ние вярваме в институциите. Няма как да говорим за демокрация без да помним обратното на нея. Конкретните ни приоритети:

Намираме се в особен момент. До скоро бяхме по улиците, знаем колко е важно да се направи съдебна реформа. Чувам оплаквания за репресии, може би всички сме готови да направим тази съдебна реформа, но не просто да махнем един човек, а да сме сигурни, че има правосъдие за всеки български гражданин. Имам надежда, че този път ще го направим. Трябва да направим конституционна реформа за прокуратурата и Висшия съдебен съвет.

Реформа в държавната администрация – да доведе до махане на административното бреме.

Ще имаме принос в опазването на природата. Като основа на икономическата трансформация и повишаване на качеството на живот в България. Ще работим за българите в чужбина – всяка институция да бъде обърната към онези 2 млн. българи, живеещи зад граница. Ще защитаваме геополитическата си ориентация към ЕС и НАТО. Реформа на целия сектор „Сигурност“. Амбициозна програма за овладяване на последствията от ковид. Първото, с което ще започнем, е да върнем децата в училище.

За Северна Македония – трябва да намерим как да решим този проблем и да станем заедно членове на европейското семейство.

Да ребрандираме България, да дадем ново самочувствие на това, как гледат на нас от света – това е българската култура.

Ние ще дадем своя принос за съставяне на правителство. Освен настояването на нашите приоритети е добре да си спомним, че можем да помогнем, правейки крачка в страни. Аз заявявам, че няма да бъда министър. Трябва да дадем път на младите.

Надеждата да имаме просперираща страна, в името на тази надежда да си пожелаем на добър час, завърши речта си Христо Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *