Футболен рефер №1 у нас бе избран да свири на игрите в Токио

Най-добрият футболен съдия в България – Георги Кабаков, е попаднал в списъка с ръководещи рефери на предстоящите олимпийски игри в Токио, които трябва да се проведат по план от 23 юли до 8 август. Това съобщава специализираният блог law5-theref.blogspot.com. От публикацията става ясно също, че в списъка са и неизменните асистенти на Кабаков в последните години – Мартин Маргаритов и Диян Вълков. Те могат да получат наряди, както за мъжкия, така и за женския футболен турнир.

Изборът на българина е голяма чест, тъй като от ранглистата на УЕФА са избрани общо 8 главни рефери – четири жени и четирима мъже, сред които и Кабаков. Това обаче означава, че българинът най-вероятно ще остане извън списъка със съдии, които ще свирят на европейското първенство по футбол (11 юни – 11 юли), тъй като се очаква да премине карантинен период в Япония преди началото на игрите. За последно български съдия свири на олимпиада през 1992 г., на игрите в Барселона – Любе Спасов.

35-годишният Кабаков в последните години редовно получава престижни наряди, включително за мачове от групите на Шампионската лига и Лига Европа, световни и европейски квалификации. През 2019 г. свири три мача на европейското първенство за младежи (до 21 г.), включително и 1/2-финала Испания – Франция (4:1). Той е канен също така от началото на 2021 г. да свири и някои от дербитата в гръцкото първенство.

През миналата седмица обаче Кабаков стана обект на яростни атаки от страна на треньора на „ЦСКА-София“ Любослав Пенев, който го обвини в пристрастно ръководене на 1/2-финала-реванш за купата на България срещу „Лудогорец“. Пенев дори се закани, че ще изпрати сигнал до УЕФА за съдийството на Георги Кабаков в този мач.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *