Фирма на майката на Гери Никол хранела затворниците с кашкавал за 23 лв. и олио за 5 лв.

Обществени поръчки за десетки милиони с възложител Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” отиват в прокуратурата със съмнения за корупция и измами

21 договора на частни фирми с Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) ще бъдат изпратени в прокуратурата заради съмнения за корупция и измами. Това обявиха министърът на правосъдието Надежда Йорданова и заместникът ѝ Емил Дечев. Те са получили доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), в който има данни за фрапиращи случаи при обществените поръчки и договорите за доставка на продукти и услуги за затворите. Проверката беше възложена от Янаки Стоилов като служебен министър.

Според доклада най-скандална е поръчката за дезинсекция на сградите на ГДИН. Печели консорциумът “Фаворит Мениджмънт” с водещ партньор фирма от Варна. Стойността е 1,45 млн. лв. за срок от 36 месеца. Одиторите са разкрили, че са надписани 11 хил. кв. м над тези, които трябва да се дезинсекцират. Според фактурите един човек е обработил 8108 кв. м за час, което според АДФИ е индикатор за измама. Така са платени 82 хил. лв. повече и е ощетен бюджетът. Освен това при провеждането на обществената поръчка комисията е отстранила конкурент на “Фаворит Мениджмънт”, като е въвела допълнително условие, на което няма право. Така печели правилният кандидат, който имал само 5 души персонал.

Другата фрапираща обществена поръчка е с консорциума “Чех Груп” за доставка на храна в затворите. В обединението влизат две фирми, показа проверка на “24 часа” в документацията на обществената поръчка. Едната е “Чех – Йосиф Новосад”, другата е “Финанс груп 2013”. Второто дружество е собственост на майката на певицата Гери-Никол Ирена Бенчева. В процедурата по търга се представлява от баща ѝ Николай Георгиев. “Финанс груп 2013” беше участник и в консорциума, който работи по Ларгото в София. Обектът стана известен със скандали за милиони, включително и аферата “Ало, Банов съм”.

“Чех груп” е подписала договор на 3 март 2020 г. за доставка на храна в затворите за 55 млн. лв. с ДДС след търг, организиран ГДИН. Години наред доставяше храна на затворите без обществена поръчка.

Проверката на АДФИ е показала, че договорът е сключен при икономически неизгодни условия за максимален срок от 5 г. Променяни са параметри за единичните цени на продуктите, които в крайна сметка са доставяни с надценка далеч над пазарната.

“Един килограм кашкавал струва 23 лв., литър олио – над 5 лв. ( Това са цени при доставка на едро, и то преди инфлацията. През 2020 г. цените на олиото на едро са били 2 лв., а на кашкавала – 11 лв. – бел. авт.). Това създава нездравословна среда. Фирми, които могат качествено и в срок да свършат работата не кандидатстват, защото знаят, че правилата на играта не са честни”, каза зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев.

“Чех груп” е кандидатствала да доставя храна на затворниците с обществена поръчка и през 2019 г., но процедурата е прекратена. Тогава цената е била 34 млн. лв. за 4 г. Година по-късно ГДИН увеличава срока на 5 г., както и цената. Освен това лишените от свобода в последните няколко години намаляват значително, но разходите за храна се увеличават, пише в доклада на АДФИ. От 4 лв. на човек на ден през 2018 г., към март 2022 г. цената скача на 6 лв.

“Условията по договора са направени така, че трудно може да бъде прекратен”, каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова. Тя ще иска дисциплинарна отговорност от зам.-директора на ГДИН, който отговаря за обществените поръчки, както и възстановяване на пари от неизгодни договори, посочени в доклада на АДФИ.

Оскъпено строителство, незаконно отстраняване на кандидати, за да остане един, избиране на оферти, които са неизгодни, са само част от нарушенията при ремонтите на арестите, показва докладът на АДФИ. За този в Благоевград например са платени 140 хил. лв. повече.

Удължен е и срокът з а подаване на оферти за строителството на новия затвор до Самораново, каза главният секретар на министерството Десислава Гайдарова. Причината е, че оферта е подал само един участник – практика от миналото, която сегашното ръководство не одобрява, защото така няма конкуренция и не може да се избере най-изгодната и качествена оферта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *