Експлозия на жп цистерна, пълна с гориво, е причинила тежки поражения на съоръжението

Силен взрив нанесе тежки поражения върху Кримския мост над Керченския проток (свързващ анексирания от Русия полуостров с Таманския полуостров в Краснодарския край).

На Кримския мост се е взривил товарен автомобил, в резултат на което са се запалили седем цистерни с гориво от железопътна композиция, предаде ТАСС, позовавайки се на информационния център на Националния антитерористичен комитет на Русия (НАК).

“В 06:07 часа днес (местно време) на автомобилното платно на Кримския мост от страната на Таманския полуостров експлодира камион, вследствие на което са се запалили седем цистерни с гориво от железопътна композиция, пътуваща към Кримския полуостров. Частично са се срутили два сегмента на автомобилния мост”, заяви НАК. Арката над плавателната част на моста не е повредена, се добавя в изявлението.

От Крим към другите региони на Руската федерация е създаден сухопътен транспортен коридор през новоанексираните територии, стана ясно от съобщение в канала “Телеграм” на Олег Крючков, съветник на руския лидер на Крим. “Крим е обезпечен с храни и петролни продукти. Стратегическите петролни хранилища са запълнени”, добави Крючков.

Руските служби за спешна помощ съобщиха, че пожарникари са потушили пожара на цистерните с гориво. ЖП линията също е тежко увредена.

Украйна е виновна за инцидента на Кримския мост, заяви тази сутрин председателят на Държавния съвет на Крим Владимир Константинов, цитиран от ТАСС.

“Украинските вандали успяха да се доберат до Кримския мост с кървавите си ръце. Сега те имат с какво да се гордеят: за 23 години не успяха да построят нищо достойно за внимание в Крим, но успяха да повредят платното за движение на руския мост. В това намират смисъл киевският режим и украинската държава. Смъртта и разрушението са единственото, което успяват да постигнат”, написа Константинов в своя канал в “Телеграм”.

Той обеща, че щетите по Кримския мост ще бъдат отстранени в най-кратък срок. „Разбира се, че причините ще бъдат изяснени, а щетите ще се отстранят. Хубавото е, че не са сериозни. Съзидателната дейност в Крим ще продължи“, написа той.

Но в социалните мрежи се множат кадрите от мястото на взрива, показващи ясно колко тежки са пораженията, които руската страна се опитва да омаловажи:

Крайният срок за възстановяването на Кримския мост ще бъде обявен след приключване на огледа на щетите по него, който вече е в ход, каза вицепремиерът на Русия Марат Хуснулин. “По нареждане на президента в най-кратък срок ще бъде създадена правителствена комисия, която да проведе разследване на инцидента и хода на реконструкцията на Кримския мост. Вече се извършва оглед и след като той приключи ще може да се определи краен срок за възстановяването”, написа Хуснулин в канала си в “Телеграм”.

Появи се и първата реакция от украинска страна – Михайло Подоляк, съветник на президента Зеленски, написа в Туитър: “Крим, мостът, началото. Всичко незаконно трябва да бъде унищожено, всичко откраднато трябва да бъде върнато на Украйна, всичко окупирано от Русия трябва да бъде изгонено”.

С разследването на инцидента се заема правителствена комисия, създадена по заповед на руския президент.  Путин вече е получил доклади от министър-председателя Мишустин, от зам.-министър председателя Хуснулин, от министрите на извънредните ситуации и транспорта, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.  Той добави, че по моста вече са разположени военни сили, които да охраняват ремонтните работи.

Движението по моста е преустановено. Олег Крючков, съветник на ръководителя на анексирания Крим Сергей Аксьонов, заяви, че арките, под които минават корабите под моста, не са повредени и движението на плавателни съдове не е спряно. В момента се подготвя за пускане фериботна връзка, която да замести моста.

Заради тежкия инцидент в момента са прекратени пътуванията на влаковете Москва – Симферопол и Санкт Петербург – Симферопол.

Самият Сергей Аксьонов заяви, че на мястото са изпратени всички налични сили. Според него са разрушени две секции между подпорни колони от автомобилното платно към Крим. “Готви се пускане на фериботна връзка, и то още днес. Моля хотелиерите и ръководителите на санаторуми да удължат престоя на гостите си, на които им приключва днес престоят. Всички загуби ще бъдат компенсирани за сметка на Кримската република. Тази позиция е съгласувана, в т.ч. с правителството на град Севастопол и с губернатора на Севастопол Развожаев”.

Губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев призова населението на Крим да не се паникьосва: “Има запаси от бензин за 40 дни, не е нужно да се запасявате с гориво. Същото е положението и с продуктите”, каза Аксьонов.

Това са всъщност два успоредни моста – железопътен и автомобилен. Съоръжението е построено по заповед на руския президент Владимир Путин, за да свързва незаконно континенталната част на Русия с анексирания украински полуостров.

Мостът е сред най-амбициозните инженерни проекти в историята на Русия и е най-дългият мост в Европа. ЖП участъкът е 18,1 км, а автомобилният – 16,9 км. Височината на конструкцията е 80 метра, а височината на свода над водата е 35 метра. Мостът е проектиран да издържа на земетресения от над 9-а степен по скалата на Рихтер.

Строителството продължава 816 дни и завършва официално на 9 май 2018 г. Стойността му се изчислява на 228 милиарда рубли (около 3 милиарда евро).

На 15 май 2018 г. Путин откри официално автомобилната част от моста. Тогава той премина по него, шофирайки камион “КамАЗ”, а зад него се движеше колона със строителна техника, участвала в строежа. ЖП участъкът е официално открит през декември 2019 г.

Входните точки към моста се контролират зорко. Там са разположени стационарни инспекционно-проверъчни радиосистеми ST-6035 на отдела за ведомствена сигурност на руското Министерство на транспорта, които проверяват автомобилите за експлозиви. Но както показват множащите се видеа, разрушенията на моста са причинени от превозно средство, което изглежда е било натоварено с експлозиви.  И големият въпрос е как и защо този камион е бил пропуснат от поста и от системите за проверка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *