Главните критици на Корнелия Нинова не получиха “виза” за пленума на БСП

Калоян Паргов: Събрани са 90 подписа за оставка на председателката

Националният съвет на БСП се събра днес на “Позитано”, за да обсъди трагичните резултати от изборите за народни представители на 2 октомври. Партията получи гласовете на едва 232 958 души, или 9.3% подкрепа и ще има само 25 депутати.

Корнелия Нинова обаче вече заяви, че няма намерение да подаде оставка, а днес основните й критици бяха лишени от възможността да участват във важния форум.  Междувременно стана ясно, че вече са събрани 90 подписа за отстраняването на председателката.

Тази сутрин контролната комисия се събра и реши, че Кирил Добрев и Калоян Паргов не могат да вземат участие в заседанието на Националния съвет на партията. Решението бе взето с мноизнство от 17 гласа “За” и 2 “Въздържал се”, обясниха от пресцентъра на БСП.

Кирил Добрев и Калоян Паргов бяха низвергнати заради критиките си срещу председателката на партията.  В края на 2021 г. Националният съвет изключи Кирил Добрев, а през февруари т.г. наказа Паргов с временна забрана да заема ръководни длъжности в партията. И двамата заведоха дела срещу тези решения и ги спечелиха. Но както се оказва, въпреки това остават без  право на мнение и на глас.

Днес Калоян Паргов коментира пред медиите, че е недопустимо да се не изпълняват съдебни решения. “БСП започва да се превръща в секта, единственото важно нещо е какво ще каже главния шаман, в случая – шаманка”, поясни той.  И обяви, че вече са събрани 90 подписа за оставката на Корнелия Нинова и за промяна в БСП.

“Мисля, че това са очакванията не само на нас, не само на членовете на Националния съвет, не само на областните и общински организации, симпатизанти, а на широката общественост, каза Петър Витанов.

Веднага след изборния ден се чуха нови гласове за оставки. Но Нинова обяви на пресконференция в седмицата след извънредния парламентарен вот, че няма да напусне поста си. Тя ще бъде председател на парламентарната група на левицата в новото Народно събрание.

Очаква се на пленума да се реши и дали да бъде свикан Конгресът на БСП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *