Тъмният дим от комините на ТЕЦ “Бобов дол”, притесняващ гражданите, скоро ще остане в миналото

„Много често минава през мен информация, най-често в социалните мрежи, че от комините на ТЕЦ “Бобов дол” излизал дим. Да, излиза! Димът излиза, защото работим! Хора, разберете, че това е нормална процедура, която не крие рискове за никого!“, каза изпълнителният директор на компанията инж. Любомир Спасов.

Той разясни, че в ТЕЦ “Бобов дол” често се налага да се се сменя един котел с друг. По думите му запалването на котел в момента се извършва с помощта на мазут, който е причината за кратковременно изпускане на по-тъмен от обичайното дим. Директорът увери, че във въпросния дим няма нищо притеснително и не е необходимо да се внася смут.

„Често се налага да сменяме котли по няколко пъти в месеца. Работим с големи съоръжения, които често трябва да се ревизират, ремонтират и т.н. Запалването предизвиква изпускане на по-тъмен дим за няколко часа и нищо повече. Няма нищо опасно, няма причина за притеснение“, каза инж. Спасов.

Той обясни, че не само за успокоение на местните, а и в името на подобряване на екологията, използването на мазут съвсем скоро ще бъде преустановено. „Съвсем скоро ще е възможно да разпалваме блокове на природен газ, а не на мазут. Природният газ е не само по-екологично гориво, а и използването му ще доведе до редуциране на изпусканите емисии от комините.

В последните месеци от ТЕЦ “Бобов дол” съобщиха за няколко сериозни инвестиции, чието реализиране ще доведе до трайно понижение на изпусканите емисии и съответно ще направи производството на енергия с по-добри екологични параметри. Освен с преустановяване на разпалването с помощта на мазут, от дружеството са се ангажирали и с проекти за частично заместване на въглищата с природен газ, както и по създаването на фотоволтаичен парк с голям капацитет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *