Трети ден електронното преброяване е невъзможно

От вчера НСИ временно ограничи достъпа до сайта

Трети ден електронното преброяване е невъзможно за гражданите. Стартът на 7-ми септември бе белязан от проблеми и опити за атаки, вчера Националният статистически институт окончателно призна безсилието си да преброи населението онлайн, след като временно ограничи достъпа до електронната система „Преброяване 2021“, като днес все още не е възможно влизането е нея. А до крайния срок за онлайн преборяването – 17 септември – остават само осем дни.

Вчера вечерта от института заявиха, че в следващите часове достъпът до електронната система „Преброяване 2021“ и всички системи и сайтове на института ще бъде затруднен или невъзможен. Проблемът бил поредица атаки тип „Отказ от услугата“ с трафик над 250 гигабита в секунда. Всички данни на хората, които са се преброили електронно към момента, са защитени, уверяват от НСИ.

Зам.- шефът на НСИ Дияна Янчева съобщи пред Нова тв, че във вторник са последвали още атаки от Китай и Швеция. „Имаше няколко опита за хакерска атака срещу сайта ни. Опитите за проникване сутринта бяха от IP адреси от Швеция. Следобеда блокирахме атака от китайски хакери. Имаше и претоварване на системата от големия брой желаещи да се преброят. Благодарим на всички за проявеното желание“, заяви Янчева. По думите й и при двете атаки не се е стигнало до изтичане на данни.

„Очакваме поне 70 процента от населението да се преброи електронно“, посочи Янчева. Някои от вече преброилите се са се припознали като марсианци и джедаи. „Това влошава качеството на информацията. Ние не можем да променим усещането за джедаи, но този отговор отива в категорията „Други”. Молим хората да предоставят достоверна информация“, помоли зам.-председателят на НСИ.

В петък по време на заседанието на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в парламента , депутатите ще задават актуални въпроси към председателя на НСИ Сергей Цветарски, свързани с възникналите проблеми с регистрацията на гражданите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *