Браншът заплаши да спре както пътническите, така и товарните превози в понеделник

Превозите на пътници и товари спират в понеделник – 13 януари, безсрочно заради протест на автомобилни и автобусни превозвачи. Това съобщиха вчера представители на браншови организации от сектора. Освен това те се готвят да блокират пътищата в 10 области и да затворят автогарите. Протестът е подкрепен от общо 10 организации, сред които и такива от таксиметровия бранш, зърнопроизводителите и асоциацията на търговци на горива. Те са недоволни от обхвата и цените в тол системата, както и от липсата на мерки срещу нелегалните превози. Освен преразглеждане на тол системата те искат и оставката на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Критиките срещу нея са, че не е приела нито едно от предложенията на транспортния бранш, дадени по време на обсъждането на цените и обхвата на тол системата.

Протестът ще се изрази в спиране на превози по редовни линии в около 70 града, като до понеделник се очаква те да станат 100. “Само линиите, обслужвани от общински превозвачи, няма да спрат”, заяви председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. По нейните думи ще спрат около 3000 автобуса. От страна на собствениците на товарни автомобили ще се включат около 2000 камиона, като ще спрат вътрешните превози на товари, включително и зареждането на търговските вериги. Като част от протеста се планира присъствие на автобуси и камиони по ключови артерии в 10 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Монтана, Русе и Севлиево. Протестът ще бъде прекратен при получаване на достатъчно сериозни гаранции за решаване на проблемите.

Превозвачите протестираха предупредително на 12 декември, поставяйки плакати с исканията си в автобусите. Те се събраха вчера, за да обсъдят съвместни протестни действия. От бранша на автобусните превозвачи, автомобилните превозвачи, Националния таксиметров синдикат, производители и вносители се обявяват срещу “несправедливите обхват и цени на тол системата и срещу опасностите за обществото от нерегламентираните превози на пътници”. Автобусните превозвачи са в протестна готовност от началото на декември миналата година. Те искат освобождаване от тол таксите и поправки в закона за автомобилните превози. Настояват и за борба с нерегламентирания превоз. “Не сме против тол системата, но сме против обхвата й. Не сме съгласни с правене на политика на инат, с несъобразяване с аргументите, които се поставят в един диалог”, заяви по БНР Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи по повод предстоящия национален протест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *