„Топлофикация Перник“: Не използваме биомаса и проверките не установиха нарушения

Нови разкрития около проверките на МОСВ направиха от “Топлофикация Перник”, след като вчера се заканиха да заведат дела заради спрените им мощности.

Ето както пишат от дружеството в новата си позиция: “На 05.09.2019 г. на „Топлофикация Перник“ АД бе наложена принудително административна мярка от страна на МОСВ, в частност РИОСВ – Перник. Във въпросния документ като причина за спирането бе посочено използване на биомаса като гориво от страна на централата за минал период. Държим да изясним, че във всички случаи, в които е използвана биомаса ние сме уведомявали РИОСВ – Перник и МОСВ като сме им предоставяли доклади. За тези наши постъпки сме получили и съответната глоба.

Както ви уведомихме и по-рано, Дружеството не използва биомаса от 24.08.2019 г. и за това също са в течение съответните ведомства.

На 03.09.2019 г. късно вечерта в Централата започна проверка, която продължи и на 04.09.2019 г. Според протоколите от проверката не бяха установени нарушения и подаване на биомаса, както и на каквото и да било друго гориво освен въглища. Запознавайки се със заключенията от въпросната проверка, останахме в недоумение поради каква причина ни бе връчена заповед за спиране на Централата.

Причината за жалост се корени в невъзможността на институциите да се справят с проблемите с въздуха в гр. Перник. Не стана ясно какво точно е въпросното замърсяване т.е. няма данни за такова, не са предоставени завишени стойности, нищо, само коментари, слухове и твърдения, без никаква конкретика.

Апелираме да се избягват спекулациите за това, че жителите на Перник трябва да направят избор между топла вода или чист въздух. Най-важното е да се разбере от къде идва проблемът и той да бъде решен.

Ние питаме защо в място, където има и други производствени предприятия не беше направено замерване на целия район? Защо институциите не се опитаха да установят дали има такова и да направят измерване? Единственото, което се сетиха да направят е да прекратят дейността на едно от предприятията за да могат да покажат, че имат право да затворят определен оператор , но без адекватни мотиви за това.След тези действия ние бяхме принудени да спрем Централата и топлоподаването към града, нещо за което институциите не бяха и помислили, че ще се наложи.

Няколко часа по-късно очевидно осъзнавайки каква е ситуацията МОСВ и в частност РИОСВ-Перник в опит да намерят алтернатива, с която да позволяват един от парогенераторите да работи, ни изпратиха писмо. В него те обясняват, че може да използваме и запалим един от блоковете ни, но според нас това би било в разрез с издаденото ни комплексно разрешително от Изпълнителната агенция по околна среда. Проведохме разговор с експерти от Агенцията, които ни обясниха, че това би се считало за нарушение. Поради тази причина изпратихме писмо, адресирано едновременно до Министерство на околната среда и водите и Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Перник.

Във въпросното писмо сме посочили, че съгласно действащото комплексно разрешително, което е потвърдено официално от страна на РИОСВ – Перник, имаме право да експлоатираме парогенератор №3 единствено в случаите, когато е на лице авария на някоя от другите ни мощности – парогенератор №4 и парогенератор №5.

По-обезпокояващото, е че липсва синхронизация между становищата на институциите в лицето на ИАОС, МОСВ и КЕВР, поради факта, че официално сме входирали в КЕВР ремонтната програма на въпросния парогенератор №3, която официално ще завърши през месец октомври, т.е. в момента МОСВ ни казват, че можем да запалим нещо, което ние няма как да направим.

Призоваваме компетентните органи да не ни карат да предприемаме действия, които биха довели до допълнително утежняване на ситуацията. Нека да насочат усилията си към изясняване на проблема с миризмите и качество на въздух в гр. Перник като започнат измервания и установяване на източниците на проблеми.

Хаотичните действия без конкретни мерки за разрешаване на проблема водят само до хаос и са в ущърб на гражданите.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *