Тома Биков не разбира как санкциите на САЩ удрят по ГЕРБ

„Не виждам от какво ще понесем щети по репутацията си. В списъка с лица, на които са наложени санкции по закона „Магнитски“ имаме само един наш член – Александър Манолев, който беше заместник – министър. Той беше освободен от този пост и срещу него бяха заведени дела, докато управляваше ГЕРБ“. Това коментира Тома Биков от ГЕРБ в отговор на въпрос ще понесе ли политическата му партия репутационни щети от санкциите на Вашингтон.

Според Биков списъкът с лица и фирми, оповестен от американските власти, е добра основа за сериозен разговор по отношение на борбата с корупцията и търговията с влияние.

„Тези две престъпления са изключително трудно доказуеми. Затова трябва да се проведе много спокойно този разговор, без този патос, който много политически лидери употребяват, когато говорят по тези теми. Ако искаме да има някаква ефективна реформа в съдебната система – тя трябва да се случи първо през възстановяването на политическия диалог“, обясни той

Биков коментира отказа на вътрешния министър Бойко Рашков да се срещне с главния прокурор Иван Гешев.

„По закон прокуратурата и МВР са задължение да работят заедно по най-различни престъпления – от битова престъпност до търговия с влияние. Когато вътрешният министър отказва изобщо да се види с главния прокурор – можем само да кажем „Слава Богу, че това правителство ще бъде само два месеца“, каза Биков.

Бойко Рашков обясни, че няма доверие на главния прокурор и го обвинява в осигуряване на абсолютен имунитет за бившия премиер Бойко Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *