Дончева: Има „Магнитски бури“ и първият отнесен е ГЕРБ

„ГЕРБ носи цяла отговорност за лицата, потърпевши по закона „Магнитски“. Има „Магнитски бури“ и първият отнесен е ГЕРБ. Вторият отнесен от тази буря е политическият проект на Васил Божков“. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“, част от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. Тя допълни:

„Политическа партия ГЕРБ носи отговорност не само за Александър Манолев, който беше заместник-министър, но и за Делян Пеевски и за Илко Желязков, който по времето на цялото тяхно управление беше ключова фигура в ресурсни зони и накрая го направиха заместник-шеф на ДАТО“.

По думите ѝ санкциите на САЩ са не само знак към българската държава, но и към частните субекти, които имат общи проекти или смятат да сключват сделки с лицата и компаниите, които са осветени.

„ДПС си даваха сметка, че трябва да минат един период на химическо чистене. Това си личеше по тяхното поведение в 45-ия парламент“, коментира още Дончева.

Лидерката на „Движение 21“ изказа увереност, че коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ ще влезе в 46-ото Народно събрание. „Нашите акценти са сложени върху разграждането на модела „Борисов“, което не е никак лесна работа“, посочи тя.

Според нея няколко изявления на лидера на ИТН Слави Трифонов са съкратили живота на предишния парламент, а проблемът за невъзможността на 45-ото НС да излъчи правителство е бил, че ИТН не са били в състояние да излъчат правителство.

„За да бъде разграден моделът „Борисов“ ще трябва да има парламентарно мнозинство. Най-хубаво ще е то да бъде от политическите сили на промяната – ИМВ, ДБ и ИТН. Ако математическият сбор за това не стигне, ще трябва да помагат и другите сили… Ще трябва да се търсят сериозни експерти, каквито в България не са под път и над път. Може да се ползват и министри от служебното правителство“, коментира още Дончева.

Тя подчерта, че партиите на статуквото БСП и ДПС могат да имат законодателни искания, които да бъдат обсъдени и уважени от партиите на промяната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *