Строители с огромни аванси се оказаха първи на протеста за пари

Министър Комитова се чуди защо „Автомагистрали Хемус“ е получила 95 млн. лева предплата, а не дава заплати

Министър Виолета Комитова направи интересно разкритие за участниците в мащабния протест на строителните работници, които  блокираха триъгълника на властта в центъра на София заради неплатени заплати. Оказа се, че в митинга са се включили и представители на компании, които са получили огромни аванси, и не е ясно защо нямат средства да плащат на персонала си.

Регионалният министър даде конкретен пример –  предприятието  „Автомагистрали Хемус“. Негови работници се оплакаха по време на протеста, че се трудят на 135-ия километър от едноименния аутобан, а не получават заплати. Арх. Комитова  реши да провери случая и установи, че въпросната фирма е получила над 95 млн. лева аванс, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Ето и подробностите:

„Автомагистрали Хемус“ извършва дейности в участък 3 от АМ „Хемус“ по договор за ползване на транспортни средства, строителна механизация и оборудване, сключен с държавното дружество „Автомагистрали“ (между 132-рия и 139-ия километър). Към договора е сключено допълнително споразумение за доставка на материали и др. изделия. По силата на този договор и на анекса към него за конкретния участък фирмата е получила авансово 23.7 млн. лева. Реално извършените и приети от възложителя дейности са за една трета от сумата – 7.2 млн. лева. Следователно фирмата би трябвало да има на разположение 16.5 млн. лева.

От МРРБ посочват, че същата фирма е работила и на участък 4, в който бе установено незаконно строителство, като е получила огромен  аванс от близо 73 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *