Според лекари Навални може да умре „всеки момент“

Над 70 знаменитости от цял свят поискаха от Путин опозиционерът да получи медицинска помощ

 

Затвореният критик на Кремъл Алексей Навални рискува да получи сърдечен арест „всяки момент“ и да почине, тъй като здравето му бързо се влошава, предупредиха лекари, призовавайки за незабавен достъп до най-известния руски затворник, предаде АФП, цитирана от БНР.

Навални излежава от февруари присъда от 2.5 години затвор в колония в град Покров на около 100 километра (60 мили) източно от Москва по стари обвинения за присвояване. На 31 март той обяви гладна стачка.

Личният лекар на Навални Анастасия Василиева и още трима лекари, включително кардиолог, поискаха от служителите на затвора да им предоставят незабавен достъп.

Писмото им до ръководителя на федералната затворническа служба на Русия бе публикувано в Tуитър акаунта на Василева в събота. В изявление ѝ се казва, че калият му е достигнал „критични нива“, обикновено изискващи незабавно лечение.

БНР припомня, че в събота американският президент Джо Байдън определи като „абсолютно несправедлива“ ситуацията, в която е поставен Алексей Навални.

Междувременно над 70 знаменитости от цял свят изпратиха отворено писмо до руския президент Владимир Путин с искане намиращия се в затвора опозиционен лидер Алексей Навални да получи медицинска помощ. В призива им, публикуван във френския в. „Монд“ се посочва, че той, като руски гражданин, има законно право да бъде прегледан и лекуван от избран от него лекар.

Сред подписалите писмото са авторката на „Хари Потър“ Джоан Роулинг, носителките на Нобелови награди за литература Херта Мюлер, Луиз Глюк и Светлана Алексиевич, музикантът от АББА Бьорн Улвеус, актьорите Бенедикт Къмбърбач и Кристин Скот Томас, както и историците Нийл Фъргюсън и Саймън Шама.

Личният лекар на Навални Анастасия Василиева, както и други медици, грижещи се за 44-годишния критик на Кремъл, нямат право да го посещават в руската наказателна колония, където е затворен.

Навални получава всички медицински грижи, от които се нуждае, категорични са руските власти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *